June 25, 2013

Jerebu

Bismillah..

JEREBU?Awak2 semua pakai mask tak? Harapnye semua aware la and jaga kesihatan masing-masing..JEREBU ni asap kotor..bulu hidung pon mesti tak cukup untuk tapis segala habuk kotor yang tebal tue.. jadi, pakai lah mask even nak keluar ke kereta..

Last Sabtu una pegi Nilai 3.. saje la pergi survey barang, masa tue JEREBU tak teruk lagi..tapi yang sangat sadih nya bile masih ada lagi pihak yang tak bertanggungjawab buat pembakaran terbuka..tengok kat bawah ni..gambar ni di ambil petang sabtu  22 Mei 2013 dalam jam 5.00 ptg.. haih.sedih rasa..tengok asap berkepul2..ni yang kali ke 3 una tengok orang buat pembakaran terbuka..



kali kedua masa baru2 ni..una tak ingat pula bila tarikhnya tapi masa una exam baru2 ni..una ikot highway MEX, dari jauh nampak asap berkepul2 naik kat langit..mula2 ingat ada bangunan terbakar takut jugak sebab una memang menghala ke arah asap tebal tu. makin dekat makin debar kot2 ada lori terbalik ke kan..tapi yang sadih nya bila lepas je tol salak selatan, nampak dekat kiri highway ada pembakaran terbuka..rase macam diorang bakar bahan2 terbuang tepi tue..ishk!tak patut tau tak!nampak la api menjulang2 tapi malangnya x sempat nak snap pic..kali pertama tue masa 1st day exam masa dah masuk KL, ada asap keluar dari satu bangunan tue..mungkin ada kebakaran...ni semua berlaku depan mata una dalam tempoh bulan jun ni juga..manala tak menyumbang ke arah JEREBU kan..

JEREBUstart tebal kat kawasan una ni pada hari Ahad, sampaikan selak langsir saja sudah nampak. 

Bawah ni view dari office (Isnin)una mengadap arah parking..sebelum nak keluar lunch..kami cari kedai ber aircond dan tertutup..sempat amik mask yang disediakan dekat kaunter sebelum keluar..
Gambar bawah ni pula diambil masa balik dari lunch..nasib baek masih nampak bangunan office kan..yang depan tu memang tak nampak dah..


Ok apa yang boleh una nasihat..
  • Minum air banyak2
  • Pakai mask supaya tutup ruang pernafasan daripada sedut udara kotor tu
  • Mata pon kena jaga juga, jadi elakkan aktiviti luar
  • Tutup semua ruang udara di rumah (haih macam nak lemas rasa)
TAPI...pasti yang berlaku ada hikmanya..mungkin ini satu PERINGATAN kepada hambaNYA..sama2 kita renungkan..bila kita fikir semua yang berlaku adalah izin daripada ALLAH jua..

p/s -> waktu ni guruh sedang berbunyi tanda hujan nak turun..peringatan, air hujan tu dah bercampur udara kotor..elakkan terkena air hujan demi kulit mulus anda

Wassalam..

No comments:

SO : 200509

Lets join me!

Nur Kasih

Lewat ini ku rasakan..Kasih kian ku dambakan..Resah hati yang ku pendam.. Pada takdir dan harapan..Detik waktu dan suratan..Siapa tahu ketentuan..Ku mencari cahayanya..Dalam bayang kegelapan..Nur kasih Nur kasih
Nasib hidup dan pilihan..Lain hukum setiap insan
Mengharapkan perjalanan..Dalam maya kesamaran
Nur kasih Nur kasih..Aku kembali kerana masih
Mencari yang hakiki..Sinar pasti Janji suci yang abadi
Ooo kasih..Nur kasih Oh nur kasih Nur kasih
Aku kembali kerana..Masih mencari yang hakiki
Sinar pasti..Janji suci yang abadi
Nur nur ya nur kasih Nur ya nur kasih

Nur nur kasih Nur kasih....


THANX JENGUK2 BLOG UNA ;)