December 27, 2009

balikla una...sem 4 da stat dah...

mlm ni bersamaan 28 dis 09 pada jam 9.30mlm una nk balik UDM dah..ha yg rindu2 una kt UDM 2 9t datangla bilik una ea..mane tau ade rezki kn..dapatla merase kek coklat kukus.. japgi una wat...rugi woo sape x dtg..hihi

kepade rumate ku ,congrats sebab da blik lg awl dr aku..haha...n thanx da cuci lantai..9t aku buang sawang plak eh...n aku ade bwk mainan kt ko...sbg adiah besday yg ke dot..dot...dot..(akak atin!!mainan tuk akak..kekeke)aku pn xtau nk wish mane 1 beday ko..tp bek yg sebenar pny kn2??

cuti raye cine 12-20 feb menurut akak atin r...yea..hooray..lame jgk..comferm balik!!:)
blik kg sebab ade cousins kawen...

da stat new sem..tgk jadual ok la..besh2..sume blah pg..x kaco ptg langsung..tp xleh r asyik tdo je kn...cne nk DL cm2..oke2,una akn try sehabis baik sem 4 ..tolong slalu nasihat una klu nmpk mcm x betol n main2 ye..

"i wana be da very best..
like no one everwas..
to catch dem is my real test.............."

sape dpt teke lagu ni mmg die hebat mase kecik2 dulu..hihi

December 24, 2009

daftar kursus sem4

ni subjek untuk sem 4 yg bakal bukak ni..mcm tough je...papepn tuk sem 4 ni nk dapatkan DL..insyaAllah..

December 19, 2009

BBQ

bru habes wat BBQ bersame family...bajet dalam sebulan sekali wat BBQ..
besh sebab una jd tukang makan je..haha...sume abg yg wat..aiman ngn adik yg bakar...

cuti ni dah 2x buat..maybe bler da blik udm una pn x dpt join da work as tukang mkn ni...;)

December 13, 2009

jum swimming plak~

salam buat pembace sekalian...pehabaq??harap semua chatla hendaknyer..

skali lg una lambat update blog..busy skit sebab ade cousins datang dari kedah...mase tuk online pn terhad skitla..una banyak keluar umah bwk meke jalan2 putrajaya..act kn,tempat yg same je bwk sape2 pn..huhu..

una ni,time x cuti busy tyme cuti pn busy...biler r x busy...klu x cuti busy care lain plak..anak dara..biasela klu x busy di umah kn..jgn mengeluh ye una!(dan juga anak2 dara yg tengah bace entry ni..;))kiter ni perempuan...tinggi mane pn blaja akhirnye ke dapur jgk..hihi

sepanjang my cousins ade kt umah,una x dpt penuhi 4 request hangout:'(..so sory kwn2..
now,i have only dis week sebab minggu depan pn ade sedare mai n trus blik kampung..pas2 da blik udm............terpakse blik lmbat kot..UDM bukak 27 x silap tp mse 27dis ade kenduri kawen..

n mase cuti ni una da ade hobi baru iaitu swimming:)
kat putrajaya ade 3 tempat nk swimming..kt presint 9,presint 11 n presint 16..
tp una g swim kt presint 9..seblah fudcourt presint 9 dekat2 ngn klinik ksihatan ptrajaya..swimming di P9 laki n perempuan asing ea.boleh la free skit..kt si2 sesape pn leh masuk..tp ade bayaran..mcm swimming RM2 untuk 2 jam..ade 4 tyme die..una suke g tyme mlm 8pm till10pm..sejuk!!!tp kalau xnk swim,bole masuk gym,tennis,squash,boling,snuker n ade jgk library n cc kt sane...

mcm da promote putrajaya plak kn..oh ye kt putrajaya pn da ade mydin bertempat di presint diplomatik,beli barang dapur kt sane murah r nk banding ngn carefour kat alamanda 2..

hobi ke2 cuti ni.......pelagi boling la..tp,maen2 pn cam2 jugak..heheh..paling tinggi penah score pn 96..x penahla nk cecah 100 lebey..
^-^ei malu2..

ok,tyme 2 sleep..selamat malam dan slamat pg(dah pukul 2.17am)

December 3, 2009

kengkuar jengjalan ngang kengkawan..

kemarin n semalam una spent tyme ngn kawan2..dah lame x jumpe..ye..lame....
but we r still same...mcm dulu2 jgk..huhuhu..yeke..

kemarin..hangout ngn kina n nik..ktorg g armcorp mall ade last day booksale..everyting is 5 ringgit..una bli 2 novel bi n 1 dictionary...sbb dictionary yg una bli kt kinokuniya i2 suda hilang..waa....den singgah jln2 kt masjid jamek..kami ber 3 jalan sakan mcm org bnyk duet,..shopping i2 ini...kina r bnyk bli..huhu..den ari2 una blik lewat..smpi uma 9 mlm...nasib baik kene leter x berape bnyk...sebab mama pn xde kt umah ngah amik baba kt lcct....

baba bru bik dr kemboje since dr raye ke3...ade wat korban di sane...alhamdulillah...di malaysia sungguh senang compared to combodia..

n semalam sy hangout ngn adda,peha n ratu..pergi sungai wang,lowyat n petak mase..adik bradik sane la..puas melayan kerenah adda cri tempat mkn..hihi..n thanx to them yg ajak kua..hasrat una nk bli externel tercapai...WD rm219 4 320GB ok kn??

after da merapu bnyak2..duet pn da bnyk habes..una duk diam blik di umah untuk beberape ketike..hehehe...una pny tambang train utk 2 days out ni saje dah rm5o...bole blik terengganu dah ni...

thanx korang my dear frens..korang cheer up my life;)dah2..una nk duk diam beberape ketike..tata

November 26, 2009

raye aidiladha kali ni.......

salam aidiladha untuk semua kaum muslimin dan muslimat sekalian..

bersyukur ke hadrat ilahi masih lg diberi kesempatan tuk meraikan aiduladha 1430H ni..
hari yg mulia iaitu hari jumaat...menurut mama,merupakan haji akbar..dimane pada aidiladha yg jtuh pd ari jumaat,banduan2 yg ade kt mekah 2 dibebaskan...tp tgk juga pada kesalahan2 pesalah..betulkan kalau salah k...

raye aji tahun ni merupakan pengalaman bru bile mane taun ni x blik beraye di kampung sebab adik2 x habes xm lg...jd taun ni una hanya beraya di putrajaya...first tyme ke raye kt kl nih??bolela dikatekan begitu sbb slalunye mmg braye di kg..like last year,buat korban di kg sungai malau dalam,selama..kt umah nenek tp korban wat kt umah maklong(5 minit je pn..hihi) den wat kenduri skit..mase 2 una tgk dengan mate sendiri lembu 2 disembelih..susah jgk nyawa nk kuar ea..

dis year..g solat raye kt masjid putra..mmg ramai..tp yela sampai pn kul 8 jd parking yg kat2 perkarangn masjid 2 dah full..ktorg parking jauh skit sbb 9t senang nk kua..msuk2 ngn mama..seriusly mmg tingat sangat suasane kt masjid nabawi..mama pn ckp cm2 sbb campur2 bangse kn..bahagian bwh perempuan dah full,ktorg naek ats..tunggu lif lmbt,jd naikla tangge yg tinggi 2..

balik 2..dpt handouts free dr JAKIM cite sal korban2 ni..erm..mmg jem la...kete bersusun nk kua..terperangkap dlm traffic jem kejap even parking jauh...ade polis trafik jage lalulintas... smangat plak una cite..slalu solat di surau kt kg,xla rmai sangat sampai jem2 cmni..hihi..

blik umah...ade wat openhouse skit..kwn2 baba dtg...oh ye,una wat rendang aym tau!!1st tyme wat kicoh plak ea..;)..tp ade mama tlg guide la.."tgk aym dlm kuali 2,agk2 sendiri bhn tumis..mama bgtau je..brula pandai"..ma wat kuah laksa 2 macam...laksa kedah ngn laksa biase 2..(laksa pe ea??joho ke peneng ek??)una tolong rebus ns impit mlm raye 2...nk wat soto tp x sempat lak msk sup....

saat ni...rindu plak kt kg....nenek kt perak n tok n tokwan di kedah............
xpe2.21 ni blik jgk..;)

berkorban sgt besar ertinye....x salah bekorban ke arah kebaikan meskipun perit..lame2 akan reda jua...dengan kehendak yg maha Esa..;)

November 14, 2009

bacelah bedtyme story ini kemudian terus tido

una pny scedule skarang..online dalam 10-15 min sebelum tido...
termasuklah hari ni..sebab da malas nk on9..mud nk on9 pn x brape nk ade..
tp b4 una tido ni,nk wat bedtyme story skit...heeheeee...pas bace entry ni tido lah ea..

citenye bermula bila seorang baba datang melawat anaknya di u..yela dah dekat sebulan kot x tengok..yeke??bkn balik ke hari 2??xde2,sebulan la jgk...x terperi hepynya la si anak..si anak ptg2 lg dah mempacking barang...padahal xm ade lg 2 paper..oh,bwk blik printer yg besar gabak 2la..n buku2 tebal serta baju2 yg x pakai..penuhkan loker je..

si baba yg hanya mempunyai seorg anak perempuan mesti bersyukur tibe2 je tambah lg 5 anak perempuan...jatuh dri langit kot...dpt anak yg da bsar trus....huhu..yg nk tunang pn ade...lalalala..slamat bertunang ank baru baba..si anak yg nk bertunang i2 menjemput baba ke majlis tunangnye dan mengimpi spy ank perempuan baba dpt hadir..hihi..pasang harapan besar dah 2...saba ea,ade rezki jumpela di majlis gilang gemilang i2..;) si anak2 baba yg lain rakus memakan lauk-pauk yg penuh di meje...sampai kene transit ke meje lain...hajat si ank baba yg sulong tercapai selepas dapat ngap ikan 3 rase n kailan ikn masin....dan keajaiban daging ruse membuatkan si ank baba yg special lg 1 dah ingat jalan pulang ke u!!wah!penangan daging ruse!haha..serta kekenyangn yg melande meningatkan si ank baba yg comel 2 ingat akan janji die buat teh strawbery..yes2!;).dan si anak baba yg tinggi lampai yg kelihatan sungguh berselere meminum jus.............

si anak baba sangat hepy bersame baba,makcik saniah,cik umi,pkcik bukhari n fakhrul serta anak2 baru baba menjamu selera di sri wangse...;)
terime kasih.......datang lagi..:)si baba dan kawan2 pn pulang ke primula semula......

dah habis..sekarang boleh tdo.......zzZZZzzzZZzzz

sok ptg xm SADAM..gudluk semua.nitezzzzzz!

November 11, 2009

hati ini

lege rasenye lepas menjawab statistik yg ade 13 chapters 2...berpages 7++..wah!mmg rase beban hilang pas jwb xm 2...walaupun una pn xtau betol salah una jawab 2..berbekalkan ape yg tau campur rumus yg diberi..lalu berharap banyak la yg betol dri yg salah..harap2 pn ellisa yg comel 2 tande dgn senang hati sambil tersenyum2 melihat paper ktorg..haha..printf("kalau PUAN bg soklan senang,lg senang pn nk tande paper")...lg 1 paper yg una rase mcm pening jwb ialah data struct..ha..ni macam x aci la Dr. banyak tny pasal coding...hua...una mmg x hafal pn coding2 2,so tugas mereke cipta coding mengikut hati la..una tau Dr. baik dan berharap assgment2 dan projek data struck yg kami anta ni dpt fulmark lah ea??bole kn Dr???
(kalaulah Dr Nordin bace ni mesti die bg fulmark..hihi)...

jadi,kesimpulannya...4 paper da lepas,eh..kire 5 la..termasuk koko PA..En Nordin selaku fasi koko una a.k.a dekan hepa yg sayang anak2 udm mesti nk bg una koko A jugak kn??lalalala~
paper theorytical computer science lak(sape nk tande ek paper ktorg???en azrul da fly uk...mcm same je nasib paper teory cs ngn algebra calculus sem 1 dulu..hop theory dpt ok or mcm algebra dulu pn ok jgk!!;p)paper etnik plak...mcq quest.mase bace etnik kn,mmg rase mcm makan ubat tido..jd una suggest sape2 rase nk tido tp xleh tdo ataupn yg insomnia mmg wajarlah bace buku etnik ni..comfirm sedap tido..nyenyak lg..

me : ba,nk kfc..
ba :xde masalah..kite kuar la g kfc kat2 c2 9t..
me :bangunan kfc pn xde lg kt cni ba..huhu..kt banda adela..
ba :hah..okla 9t baba bwk k..nk bape ketol..........

yes2!baba nk dtg la 14 ptg ni..sejak una dok udm ni ba slalu wat outsation kt KT,dulu slalu ke perak,kedah penang..sambil2 kursus bole tgk kg..ha,kt ganu ni bole jenguk daughter kesayangan die ni la..sape lg.. dari Form1 sampai Form5 dok je asrama,tp tiap minggu parent dtg..xpn una balik..huhu..skang da xle r cm2 kn..da besar..ckp je lebey una ni.kalau dok u kl mesti blik evry week..haha..xpn dok uma je..drive sendiri g class.

oh ye,bebel je una ni..2 papers left....
15hb- System Analyse Design
18hb- Database System

banyak jugak nk bace n ingat ni..una,jgn last minute k!slalu je camni kn,una study awal pn lupe jgak..akhrnye same je mcm study last minite!mmg last minute pn..

"Ya Allah,kurniakanlah kepadaku cahaya ilmu dan cepat menangkap dangan kefahaman.Dan keluarkanlah aku dari kegelapan keraguan..Dan bukalah untukku pintu rahmatMu..aku menitipkan kepada Mu ilmu yang telah engkau ajarkan kepadaku, maka perkenankanlah kiranya Engkau mengembalikannya lagi kepadaku ketika aku memerlukannya.."
Aaamiin..

October 30, 2009

inikah jodoh?

Mesti anda tertanya-tanya kenapela una wat tajuk entry kali ni kn..
INIKAH JODOH??
semestinyalah sebab una nk berkongsi dengan anda serba sedikit tentang jodoh..ewah una,dah pandai cakap pasal jodoh skang..gatai nk kawen da ke..sabar-sabar..una blum pn nk kawen ag,masih menunggu jodoh dtg..ha,una x arif pn tentang jodoh ni..mama lg arif sebab mama partyme bg ceramah kursus kawen pade ujung2 minggu..just nk sentuh skit je..nk ckp lebey2,tny mama una..kih3..tbe2 je nk ulas sebab kt facebuk kwn2 ex-h2p1(kmns) dok sebuk ckp pasal kawen..hehe..

emm..dlm mencari pasangan idup ni bukanlah sesuatu hal yg mudah..ia memerlukan pertimbangan hati,fikiran dan perasaan…oh mestilah sebab sume org ade hati dan perasaan kn..prosesnya juga bukan mengambil sehari dua sebaliknya memerlukan waktu supaya dapat mengenali sikap dan kerasian bersama…kadang-kadang ade terfikir "mungkinkah dia jodoh aku"..huhu..wait n see la..berkawan pn bia berpada...jgn lebey2..

Ada org mudah dpt jodoh..dgn usaha sedikit je tp dh suratan jodoh mereka pn kawin…
Ada orang mungkin seperti terjatuh ke lubuk emas tiba-tiba je ade anak raja datang meminang..
Ada orang tibe2 dilamar org yg tdk dikenali tanpa ade useha ape2 pn..
Ada orang berkahwin atas dasar keluarga..dan macam2 lagi lah........

inilah dinamekn jodoh..:)

Sebab jodoh kita telah pun ditentukan oleh tuhan.Bila tuhan menghalangi sesuatu kerana kehendakNya, sudah tentu halangan tersebut merupakan “sesuatu yang terbaik”, kerana tuhan Maha Mengetahui..jadi jgn risau kenapa bukan dia jodoh kita..


camne plak ek kalau bertahun-tahun cintun lamenye,kawen 10 hari je dah bercerai??
ha,i2 una pn xtau nape..tp,setiap yg terjadi ade hikmahnye kn..

camne plak ek,bile da bercintun..pegang sane,pegang sini..merayap sane,merayap sini..da habes semua kene explore pas2 x kawen pn..haha..oh no,una sgt tdak suke ini..hope tidak terlibatlah..

camne plak ek kalau da berkawan..jage adab sume..family dah tau n da bg greenlight pn..pas2 nk jumpe kene minx izin org tua dlu.. pas2 x kawen jugak..haish,2 maknenye xde jodoh lah namenye...ape boleh buat..dah terlambat..

una dah trase yg una merepekla..jd,anda sendiri pn tahu yg jodoh 2 di tangan tuhan,cume siapa dan bila i2 kite xtau lg..yg dah slamat 2,alhamdulillah la..yg bakal plak.semoge berbahagia...yg blum jumpe lg..sabar...(buat laki)kumpul dulu duit,beli jet pejuang dulu(bak kate rumate una,tain)beli kete,beli umah dlu nk sare ank org 2..jgn main2..

oh ye,kawan2 jgn lupe jemput ea klu buat kenduri!!hehe..

p/s-->cincin same cume ketebalan berbeze????ni pn jodoh jgk..kami dipertemukan disini atas dasar cincin kah?????????hehe

October 29, 2009

:)

"ala..janganla gabra.pastikan dapat dekan ye.ma sentiasa doakan una berjaya cemerlang.." "memang la banyak.pandai2 la agih masa buat mind map.tenangkan hati.banyakkan berdoa n stdy smart"...mama

"InsyaAllah Allah bersama kita semua"
..baba

"study smart k:)"..k.nany

"PERKARA PTAMA YG SLALU SY INGT IALAH MEMASUKI U UTK MENUNTUT ILMU SEGALE YG SY LAKUKAN,SY IKHLASKAN DRI,BUAT KERANA ALLAH&PCYE AKN DIBERIKAN JLN KELUAR.."belajarla krn Allah..
mr.s


"hahaha..busiest gul get me a miss called!keh3"..mr i

*pelik ek una miskol org??haha..una mmg cani...kalau org x contact una,maka una pn liat nk contact org..sory guys..una x sombong pn..:) ha,one more una da x pakai maxis..ade probs skit ngn nombor 2..after 3 months,xtaula sape pemilik 0176261865..syg jgk after 5 years used dis number..:( n sory to them yg credit jatuh coz call x dapat,send msg but not delivered
.. n tribute to my rumate.."thanx rumate pasal smalam menyusahkan ko jer kn..hihi......"

gudluk everybody in final exam!!chayo'2..

October 28, 2009

"Dunia Perniagaan Melalui Internet"

Bismillahirrahmanirrahim...
Assalamualaikum waramatullahi wabarokatuh dan salam sejahtera saya ucapkan kepada yang saya hormati En Nordin bin Jusoh selaku fasilitator kokurikulum asas pengucapan awam serta tidak dilupakan hadirin dan hadirat yang saya kasihi sekalian..

Berdirinya saya disini adalah untuk membicarakan tentang "Dunia Perniagaan Melalui Internet"..Pada zaman yang serba moden dan canggih ini perniagaan melalui internet telah dipraktikkan dan semakin berkembang bagaikan cendawan tumbuh selepas hujan..Pelbagai cara yang digunakan seperti mempromosi pada laman-laman sesawang seperti friendster,myspace,facebook dan sebagainya.Selain itu,perniagaan ini juga boleh di papar pada forum-forum komuniti dan juga boleh dipraktiskan dengan menyertai program-program affiliate lain..Tetapi,pada hari ini,ingin saya mengulas dengan lebih lanjut tentang dunia perniagaan melalui blog..Ianya sangat seronok apabila kita melakukannya dengan penuh minat..

Sidang hadirin yang saya hormati sekalian,
Ramai orang berpendapat dan mungkin anda juga berpendapat bahawa menjana wang melalui blog adalah penipuan dan sukar untuk dikendalikan.Pengalaman mengendalikan blog membuktikan sebaliknya.Izinkan saya memperkenalkan apa itu blog kepada anda.Blog merupakan jurnal maya yang kerap dikemaskini dan disebarkan bagi bacaan umum sebaik sahaja ia disiarkan.Blog menyediakan ruang kepada pembaca memberi respons segera tanpa sebarang bentuk tapisan.Ia ditulis secara tidak formal mengikut gaya tersendiri b'gantung kepada penulis berbanding dengan format penulisan media-media lain.Antara jenis blog ialah blog peribadi,blog fotografi,blog isu semasa dan juga blog panduan&sumber.

Hadirin sekalian,
Tibalah masanya untuk saya memberi beberapa langkah yang boleh diambil untuk anda menjana wang melalui blog.Yang pertama,apabila anda ingin melibatkan diri dalam dunia perniagaan melalui internet anda perlulah membuka akaun bank secara online.Ini bagi memudahkan transaksi antara pelayar(pembeli) dan penulis(pembekal)..Anda juga boleh membuka akaun paypal bagi transaksi luar negara.Hal ini selalunya apabila ada pihak yang ingin menggunakan kaedah cek.Yang kedua,anda boleh membuat duit dengan menjual produk sendiri ataupun dengan produk orang lain.Menjadi batu loncatan bagi anda sekiranya anda mempunyai produk sendiri untuk dipromosikan pada blog anda sendiri.Jika tiada,anda boleh menjadi orang tengah dengan memaparkan produk orang di dalam blog anda.Ini dapat menjana pendapatan secara sampingan.Yang ketiga,dengan membuat ulasan produk sesuatu syarikat,kita akan dibayar sedikit komisyen sekiranya ade pelayar yang berminat sekaligus membeli produk tersebut..Yang keempat,kita juga boleh menerbitkan komuniti dan seminar tertutup serta mengenakan bayaran kepada ahli.Ini secara tidak langsung dapat menambah pendapatan bukan?Yang kelima,dengan meneydiakan servis di blog seperti menjual kemahiran juga dapat menjana pandapatan yang lumayan.Inilah kelebihan seorang yang mahir dalam bidang IT dengan menjadi penganalisa sistem,pereka laman web serta penyedia coding html...Selalunya mendapat sambutan yang tinggi daripada pelayar2 internet.Selain daripada itu,anda juga boleh menyertai program-program affiliate seperti google adsense dan nuffnang.Penjanaan yang berganda menyebabkan ramai blogger menyertai program-program seperti ini.Pembayaran akan dilakukan sekiranya akaun anda telah melebihi paras yg ditetapkan dan anda akan dibayar melalui cek.

Sebagai penutup kata,
Membina blog serta menjana pendapatan melalui blog juga ada maksud yang tersendiri dalam mencapai kejayaan.Kejayaan yang kita ingin kecapi adalah berdasarkan kesungguhan dan strategi yang baik bagi membuat sesuatu perkara.Kejayaan blog datangnya dari kesungguhan.Pengetahuan adalah penting untuk berjaya.Pengetahuan asas adalah pintu kepada penguasaan kemahiran lanjutan.Inilah alternatif yang memerlukan kita bereksperimen dengan pengalaman baru ketika mana isu mencari wang melalui kaedah tradisional berhadapan dengan krisis.Seperti pengalaman para graduan berhadapan dengan dilema mencari kerja,tembok ketakutan perlu dipecahkan dengan menjadikan blog sebagai alternatif baru bagi menjana pendapatan..

Sekian,wabillahittaufiq walhidayah wassalamualaikum warah matullahiwabarokatuh....

p/s-->err..cukup ke 5-7 minit ni..cam terlebey je..hihi..final koko pengucapan awam is done!!berucap selama 5-7 minit di depan orang ramai..kene intonasi betol macam bersyarah atau berpidato..cuak jgkla

other p/s-->kawan2,cukup2la status ym yg kontroversi 2 ea..Ya Allah,damaikanlah hati2 kami..Amin..

October 21, 2009

tolonglah..

kalau korang rase nk hidup lame..

tolonglah...

jgn main henset time nga drive..

memangla ajal 2 di tgn tuhan..

cube bayangkan kalau korang accident putus tangan ke kaki ke

cane??x pn lumpuh seumur idup.....kn susah 2..

sekurang2nye elakkan kemalangan berlaku disebabkan accident di sebabkan kelalaian gune henset time drive..(moto,kete,lori,bus etc..)

lg 1,kalau ade org call ke kalau rase2 ade ats moto o wut situation yg mmg membahayakan diri nk angkat call 2..jgn angkat okey????even korang nye bf o gf..kang kalau accident cane??ibu ayah kalau tau mesti sedeyh....

tolonglah!!sayangi diri anda demi orang tersayang....

*ceh,emo plak una..hihi..ingatkan je..

October 20, 2009

khasiat barli(sya'ir)...

salam ukhwah...
salam aspirasi...
salam satu malaysia...

air barli..kenape dalam banyak2 air,air barli juga una nk cite..sebab utamanye air barli merupakan air favourite mama una.. mmg slalu kalau makan kt luar,samade air suam ataupun air barli panas mama akan order..confirm!!sampai kt kantin skola yg mama mengajar 2 pn da tau..wether barli panas o air suam je..no ais-ais..

mari kite tengok same2 khasiat bijirin barli ni..

barli berkhasiat untuk sejukkan badan dan sangat sesuai utk orang yg demam dan seleseme..(Rasulullah s.a.w. pernah memberi sup barli kepada orang yg demam).selain i2, ia juga dapat melawaskan kencing.. maknenye samela jugak dapat mencegah batu karang..ia juga dapat meningkatkan kesihatan buah pinggang..selain merendahkan kolestrol..meredakan sembelit n mencegah kanser(protease inhibitor yang bertindak)

ade lagi tambahan tentang khasiat barli??selain minum,barli juga boleh dibuat sup ataupn anda ade menu lain??

u/p-->
"salam takziah buat akmal shahirah dan keluarga yg baru sahaja kehilangan ayah tersayang..harap ama tabah dan menerima ketentuan ilahi dengan sabar k..setiap yang hidup pasti akan mati cume mase yang menentukannya..kuatkan semangat!Al-Fatihah tuk arwah ayah ama..moge ditempatkan di kalangan org beriman..amin.."

October 18, 2009

heppy:)+campur2..

una hepy sbb una dekat umah skang..ble da sebulan kt udm,besela..keje pn da menimbun so ble blik even sekejap je(sminggu jgkla) rase release skejap..tkar environment!b4 balik una sgt tensen sbb bnyk mende nk kene setel.. tp xpe,sume 2 da lepas malas nk cter yang penting skang una kt umah n nk setel hal2 yg perlu disetel..
1st day,una smpi subuh kt uma dlm 5.3pg..mama amik kt erl..dat day jgk,pas zoho..una jumpe erisya..my dearest fren..thanx non sanggup luang mase came2..sampai umah mlm,n i'm very tired!nexyer bln 7 kite jmpe lg k..thanx bg perfume,coklat,earing n etc...:)

2nd day,una pergi bayar yuran sem 3 ni..baru nk bayar..hihi..g bank islam kt anjung,da setel,g tgk tiket bus adik bradik..ade 21 hb je yg pling dekat!lmbat plak 21..sistem x siap ag..nk present 26 ni..so una pn x mek tiket ag..ptg 2 g bangi..jumpe Dr Roslan..Dr kate next app bole bkak da braces ni..hihi..

3rd day,pergi umah di gombak..g nsr market tman abg n mama bli barang..una g merayap sorang2..pas2 cm da puas jln sorg2 kol mama n abg.22 x angkt..pas2,rase bengang jgk ngn line celcom.una x dpt call org maupn sms..kadang2 je..waaaa!!!!!tensen je..kt gmbk,ade upah org tukar pin2..plak2 yg rosak..pasang kipas bilik ats dll...ptg 2 una round taman sorang2..nk tgk kwsn taman..lame x round..mmg da bnyk ubah upenya..yela,da 6 taun tinggalkn tman samudra ni..tp round ngn kete la..mlm 2 plak g open house kt umah pkcik sirad..blik pj singgah tgk tiket...ade blik isnin mlm,tp bus trans!adue kene nek kt hentian putra lak..sape nk anto...



4th day,pg2 lg una ke petronas beli tiket!muktamad!una blik isnin malam!x dpt jumpe baba coz ba blik rabu..ba outstation ke langkawi 4 a week.klu nk tungu rabu lmbt sgt plak..really miss u ba..

5th day..ha...rini una blik...
pas asar g gombak...amin drive,teman mama anta una kt putra..act,da sampai pn ni..kt bilik da..hihi..sian rumate kene tinggal 6 mlm kn..kih3..saje edit balik post ni..1st tyme nek bus trans sorang2..una x suke nek trans..nape??sbb xde tempat letak kaki..da la pasang lagu kuat..kacau je tido..pas2 dpt seat rosak..xleh nk ke belakang...dok jela smpi mbkt..huu..seat dpn plak 2 coz yg len2 da abes..klu x amek blik lewat lg la gamaknye..

October 12, 2009

program pengurusan jenazah

pada hari sabtu yang lalu bersamaan 10 oktober 09..una dan kawan-kawan telah join satu pogram yg bertempat di Dewan kuliah utama(DKU)..program bermula pada awal jam 9 pagi..di mulakan dengan ceramah tentang pengurusan jenazah...bagaimana uruskan seseorang yg baru meninggal dunia..antara input dan org kate tips la yang kami peroleh...

  • Jangan letak jenazah di atas simen atau lantai...nanti jadi berat..letaklah selok2nya di tempat yg lebih mulia..seperti letak di ats katil..
  • Kalau ade yg pakai gigi palsu..tanggalkan..
  • Tutupkan mate yang celik itu dengan menggosokkan dengan lembut supaya mate itu pejam..
  • Letak minyak pade sendi2 seperti di lutut dan sendi tangan supaya lembut..
  • Ikat kain di muka supaya mulut tertutup..
  • Meletakkan jenazah dalam keadaan kakinya menghala ke arah kiblat..dan dlm keadaan seperti bersolat..
  • Letak batu kecil@garam di atas perut jenazah supaya tidak kembung..(umpanya bila kita lihat lembu mati kt tepi2 jln kn,perut lembu 2 akn kembung keesokannya)
  • Membaca bismillahi wa ala millati rosulillah...
  • Tudung anggota si mati
  • Maklumkan pada kaum keluarga..
  • Berbincang sesama ahli keluarga tentang pengurusan jenazah..sape uruskan mandi,kafan,solat,kebumi..supaya tidak haru...orang sekeliling mestilah amik tau tentang kesedihan keluarga si mati...bantulah ape yg perlu..
  • Solat jenazah sebaik2nya melebihi 40 org...seeloknya 3 saf..
  • Harus hukumnya mengucup jenazah...
banyak lagi input yg kami dpt..selepas ceramah,kami dijamukan sarapan pagi..mihun goreng+keropok+teh o..

program diteruskan lagi dgn demo cara2 memandikan mayat dan juga megkafankan mayat bg lelaki dan juga wanita..

slh seorg student dijadikan sbgai "mayat hidup" tuk demo..dan student2 laki lain sbg pembantu..

program tamat kire2 pkul 12.30 t.ari dan kami disajikan dgn nasi minyak+air sirup...

sekian..

October 8, 2009

mane kamu...

sedey woo....

rasenye missplace

pendrive toshiba 4gb..

last gune mase pn aznida aja My SQl kl lab Abu Dzar slase petang ri2..:(

ade sape2 ternampak atau terjumpe..tlg kabo ea..

sob..sob..

October 4, 2009

beraye umah poksu ika+jewel una sdn.bhd

ptg td g open house umah poksu ika..thanx to poksu n ika yg sudi jemput kitorang lagi..hehe..hop poksu n moksu x jemu tgk muke ktorang ni ye..oh ye..perkenalkan poksu ika ni lecturer kt UMT..prof n ajar dlm course sofware engineering..so bolela nk tny pograming ek..huhu..thanx to mak ika yg bwk ktorang nek avanza die..suke long ea dpt bwk avanza 2...

kuntum n me..;)

yong n me; long n ika
dexna n me;p
k.kim,dexna n long...

*******************

pictures kt bawah ni adalah antra jewel yg una jual mase bulan ramadhan lalu..buat pengetahuan anda,mase bulan ramadhan yg lalu una ade wat keje sampingan yakni jual jewel,kerongsang n cincin..duet yg dapat una anggap sbg duet raye je..hihi..



p/s-->hope suasane kelas aku menjadi tenang semula....biasela semua ni adalah lumrah alam..jadikan pengajaran supaye kite jadi lebey matang tuk tangani masalah..bukan hny ikut nafsu amarah dan prasaan..

ALLAH JAMIL WA YUHIBBUL JAMIL...
ALLAH I2 CANTIK DAN SUKAKAN KECANTIKAN

September 23, 2009

cuti...cuti....raye...

Raye ke3...una di kedah..selepas melawat sanak saudara di sane..ptg 2 plak kami bertolak ke bukit merah laketown..sampai malam n tdo 1 malam di umah paksu..paksu beli umah apatmen kt cni ni tuk wat homestay..skang ni umah pn da siap n paksu pn da renovate sume..aircond pn da ade kt bilik2 n ruang tamu,lcd tv,katil dan sumela kelengkapan tuk di wat homestay.....sape2 pasni(maybe taun depan bru bukak tuk org luar) nk g laketown bukit merah bolela sewe apartment paksu una..:)

pagi2 lg adik2 da pegi mandi kolam.kalau ikutkan mmg kene bayar.tp ble gune name paksu dpt mandi kolam free je..kalau dulu sejam RM7..skang xtaula..n petang ni nk blik kl da..jauh perjalanan....luas pemandangan..badan pn lenguh...huhu..

act,una nga demam seleseme..x brape slese skang ni..mesti smpi kl mlm ni.....

September 21, 2009

epy raya! semua..:)

selamat hari raya kepade anda semua!!!!!!!!maaf zahir batin..una nk mintak maaf kt semua if pnah wat anda semua mara ke sakit hati ke..0-0 ek????:) ..halal makan minum..semuala..

wah..mmg da lame una x tgk n update blog..chewah!mcm busy mengalahkan menteri je kn...
smpai ade orang x habes2 suwo una update blog..

tahun ni una raya di perak n kedah..seperti biase n mmg every year since dari baby lg pn da cani..hihi..x penah pn raye di umah sendiri d kl..cane ea suasane raye kl??tringin jgk..tp kali ni mmg blik agak lewat skit..mlm raye pukul 12 bru sampai umah nenek..jam mmg truk n cuace pn ujan lebat..perjalanan dri pkul 3pm smpila 12 pm..pnat2!tp ade singgah kuale kangsar coz anta membe abg ni die accident,kaki kene simen..nasib bek perak gak..

1st day raya..mcm biase,g solat aidilfitri..yg specialnye baba bace khutbah on the spot smpai tersedu klu dgr betol2 khutbah 2..rmai jgk yg mengalir,abg mat(my cousin pny husband) pn ckp die ade rase sebak gk dgr khutbah 2..den konvoi g kubur arwah nenek apak..

juadah tuk tengah hari raye adelah nasi tomato..mmg UMM btola mak njang pnye sambal ayam..meletup bibir!kali ni agk special jgk...stat pkul 3,yeah..PAK TAM'S CORNER da stat..pak tam wat char kuey tiaw live!!pelg cedok la resepi..siap rakam lg mcm dlm pogram masakan je rase..pak tam demo dulu dlm 4,5 kali,pas2 rami yg mencube..pakngah,paksu,mama pn..cousins pn rmai cube..layan diri sendiri la eh..ramai sgt..3 papan telor jgk habes tu phemely shj..pnat 2..nk kene masak tuk sorang2...layan char kuey tiaw la smpai da x larat nk turn2...malam along ajk g umah mkn miun sup plak..adoi perut,mesti kau terkezut kn!!mlm 2 tdo umah along coz umah nenek da penuh..ats bawah full.sume tdo mcm dlm tin sardin daa..huuu...

2nd day raya...balik kedah..tp x smpai lg...g alor star tdo hotel...restkan diri..tyme2 raye ni penuh jgk ek otel..hotel ke3 g bru dpt..sok balik umah tokwan..kt pendang je..hihi..skang ni adela mase skit nk tgk n update blog..klu kt umah tokwan n nenek susah jgk nk on...kene layan tetamu n so on..layan adk bradik pn da cukup..biase la kn...perempuan..........hihi....rmai2 terkumpul ni besh la.. nk wat assignment lg la una x pandang n tgk pn..tunggu habes cuti bru una wat!eiy..xmo peneng2...cuti ic cuti..

to be continued...

September 3, 2009

strncmp suasane pu@se lep@s ngn pu@se k@li ni...

dah masuk tahun ke2 una di UDM..means da 2 kali una berpuase disini...kali pertame semestinye la tahun lepas mase una sem 1 dulu..skang da sem 3..wah.. satu pengalaman yg bagus..jauh dari family..berdikari la skarang..hihi..

strncmpr..

mase sem 1 dulu ade bazar dlm UDM..una hnye pembeli je..tp kali ni una plak yg involve bkak gerai..hihi..hanya suka2..cari pengalaman..sewe tapak gerai hanya RM33 sebulan..modal berniage,kongsi bersame..:)

mase sem 1 dulu..bangun2 je da ade makanan tuk sahur..ktorg dulu ade turn masak...kire sminggu skali wat sahur tuk 1 rumah pas2 kejut..kali ni...sahur sendiri..ape yg ade i2la yg dimkn..minum air pn kire sahurlah kn..

tarawikh...dulu jemaah rmai2 dlm rumah..slalu kalau g surau mesti penuh..kne cepat,umah lak jauh..tp sangup jgk naik basikal g masjid..hihi..kenderaan xde kn..nk wat cane!kali ni..surau sebelah blok je..masih lg berkesempatan ke surau..setiap kali azan n tazkirah mesti dpt dgr dr bilik..juz bkak pin2 berande je..

dulu..sem 1 x busy sgt..klu nk pening pn sebab paradigm pogrming..kali ni..wah!bnyknye assgment ngn test2 nye dekat2..projek SAD n DBMS 2 lg..grup dgn k.ija n din..sistem yg nk diwat SISTEM PEMARKAHAN KOKO..gi2la...arap dpt tunjuk ajar ea..

una blk 16/9 mlm besame geng bus skola...hihi......x sabanye nk blk.......

ats permintaan,una msukkan sikit gambar zarith,dekna n k.nina yg tdo kt uma una slame beberape ari mse cuti midsem ri2..:p as usual,una jd tourist gad..


sikit je tunjuk...pic2 di ats una bwk diorg mse 1st day dirg kt putrajaya..bwk gi taman botani...pas2 g alamanda tgk wayang n shoping2..erm..blk lewat jgkla..hihi..ade 1 day 2 kaki una lebam sbb pin2 almari jtuh kt kaki,sminggu jgk una jln mcm ketam(k.kim,jgn mara ea..hehe)..

thanx to baba..;p..i like it..cyg baba..even kaki lebam jln mcm ketam pn,una kua jgk ikut ba ..c510!

August 26, 2009

"nur ramadhan"(^_^)@"baZarrr.."

salam ramadhan..:)

da hampir 3 minggu una x update blog..jenguk pn adela dalam 3, 4 kali jer..

ade sedikit rase malas tuk buka laptop apetah lg nk on9 ..mase yg sgt mencemburui una jd mase yg ade ni una nk luang tuk diri sendiri berehat..almost 3 weeks biar blog terkapai2..rindu da kt blog ni..hihi..

Una rase x lambat lg kalau una nk ucap salam ramadhan kpd anda semua..smoge ramadhan kali ini lebih baik dari ramadhan2 yg lalu..una rase bersyukur sgt2 masih diberi kesempatan tuk manikmati ramadhan kali ini..terpikir jugak adakah ramadhan akn dtg diri ini masih diberi peluang untuk menikmati bulan mulia ini.?renung2kan dan slamat beramal...(:

kali ni una nk cite sikit..sepanjang ramadhan ni una dan juge kwn2 ade bukak gerai@bazar...kami start membuke gerai dari pukul 4-7pm..macam2 kami jual antaranya nasi lemak,laksa penang,mee goreng,nasi goreng + telo dadar,dadih pelbagai rase...ade honeydew,coklat,jagung,keladi,mango...,kek batik,puding caramel,puding buih,cocktail,nganang,sandwich telur,sandwich sardin,sandwich combo...menu akan bertukar mengikut selera..:)sila datang ke gerai "NUR RAMADHAN" kami di gerai bernombor 1..sile2..:)..ajak kawan2 skali yew..anda akn dilayan dgn baik ole kami..:)...


August 4, 2009

celaru biru una...

sabtu yg sihat+sakit..

pg ade koko..pengucapan awm..ngntuk diwatnye..una dlm clas g wat teori sje2 je la ngn hani,,excited wat DFA 2 yg ending ngn 011..huhu..nape sakit??tadela sakit mane pn..sakit hati je...sakit hati ngn seseorg.....hari yg sensetif kot..nk ckp x biase ngn die biase je..cume tahla,trase hati..die ade bg mcg tp una lak x bls..1 sebab una pn trase hati ngn die..2 sbb bateri pn kong n mlas nlk charge..sihat??sihat sbb ptg 2 una ngn fara g merempit ngn skuter long..fara blanje kek n nsi lemak aym+twister tuk ktorg ber6..sempene frenship day..moge hubungan fwenship kite sume kekal..amin..

ahad yg memeningkn :

una kene saman dgn polis sebab x pkai seatbelt..kire1 ketela x pkai seatbelt..slalunye kslahan mcm ni akn dituding pade 2 org yg duduk kt seat depan..sbb dlu klu 2 org dpn x pkai seatbelt mmg kne saman..skang ni,pemakaian seatbelt tuk penumpang blakang pn da dikuatkuasekn!!jd x kirela pemandu ataupn penumpang dpn n blakang,klu x pkai mmg kne saman..xle nk salahkn pemandu je k..cume yg menjd isu skang ni sbb kerete yg dibuat b4 tahun 2000 xde seatbelt blakang..yg 2 bole consider sketla..mse polis minx ic ngn lesen..bole plak x jumpe ic..mmg da belek purse bnyk kali siap polis 2 kate"Dik ni cri ape?"(dgn tingkap yg separuh bukak,una pn bg lesen dulu.."IC,jap ea..""Gagal menunjukkn kad pengenalan hukuman lokap atau dende 3000.."wah!(kereks jgk abg polis niy)..belek pnye belek"Bang..Ic sy tertinggal kt bilik la"(dlm ati aku memberontak,mne IC niy..klula mama ngn baba tau mesti kne mara.."adk ni nk pegi mane?" aku pn ckp jela "MBKT bli tiket bas"..muke una nmpk je tenang tyme 2 tp dlm ati sape tau..rse nk luruh jantung+ geram skali tibe2 je ade rodblok,ingtkn ade accident..yela 1st tyme lak 2 kne saman..jd rse bengang yg amatla jgk..spoil mud betoi nk berhepy ke bandar.."Dik,bwhla skit cermin ni..bru nmpk"..den 1 surat saman atas name aku diberi..waa..tp seb bek die x wat pe yg die ckp sbb ic x jumpe plak...yg geramnye,blk2 je U..belek2 purse blk ade je ic 2..

diplus lg ngn cincin emas+cincin silver yg tertinggal kt masjid putih mse mek wuduk..hurm..klu gadai ni lpas byr yuran sem ni ..mmg haru biru..dlm 1 ari una kene 3 bala....

1.kene saman
2.cincin ilang
3.enset rosak..

so,skang ni una bkk celcom je ea..mxis x bukak..hari ahad yg tensenkn una sgt2!!ape yg una dpt conclusikn,nk kuar kne gtau mama o baba...bile cite kt mama,mama kate.."ha,ni sbb kua x bgtau la ni.."bkn xnk gtau,lupe plak nk gtau...pkcik pn ade ckp.."ko ni kua mesti x gtau mak kn.." kn pakcik da kate jgn bg mak sakit ati..lainkali ko nk kua bgtau mak.."ok.......

isnin yg memenatkn

habes clas pkul 1..pkul 2.30 ade discuss teori..tp dlm pkul 3 lbey bru cukup korum..ape nk jadik...bole lak nk kuar dari diskus kn..haih..sapela tu ea..ptg lak men netball dri 5.3 smpi kul 7..mmg pnatla sbb dat day una puase..thanx long blikan lauk..thanx yong msak nasik..mlm lak pkul 9 diskus math..act,x diskus pn..wat keje masing2 ikut soalan yg da diundi den kite gabung slide tuk dibentang kamis..pas abes part,aku minx izin blk awl dulu sbb mmg x larat sgt....sempatla wish beday din klu 12 2..den iron baju,trus sleepzzZZZzzzz....

selase yg ???

din jemput ktorg g umah die..1 clas la..kire sambut beday la ek??+ konvo pnye kenduri la..tahniah din,berkonvo juge akhrye..ktorg kumpul bwh blok biruni..yakni di bwh blok ktorg..katenye kumpul pkul 2..tp ade plak yg time2 2 g bsuh kete..muke semua org yg menunggu dlm cuace yg panas membahang ni kelihatan kebengkakan yg amatla yg pastinye..n yg pastinye una sempat tdo 30 min dulu b4 g..pnat smalam x ilang..haha..5 kerete n 6 moto berkonvoi ke rumah din..msing2 pn lapa..laju je mkn sume..ni pn bnyk jgk hal nk setel b4 ke umah din pn mcm2 berlaku...aduhai..mingu ini mmg haru biru bg una..


rabu yg selese skit kot

clas data struct xde ptg ni coz en nordin g LONDON..dis week clas die mmg batal la..wisau la plak una nk g clas die akn dtg..huu~..almaklum virus seleseme babi ni mcm mkin serius je kn..
arini kene habeskan database coz sok ade kuiz.....msuk smpi components of DBMS je ye kwn2..sokla nk kene anta tutor teori..sokla nk kene present statistic...act,buat dlm teamwork,lg cepat siap..2 lg bgus..tp make sure la paham..

sbg penghabis kata..minggu ni mcm tensen skitla..pegilar engkau wahai tensen bersame angin lalu..walaubagaimanepn..dlm tensen ade hepinye....

SO : 200509

Lets join me!

Nur Kasih

Lewat ini ku rasakan..Kasih kian ku dambakan..Resah hati yang ku pendam.. Pada takdir dan harapan..Detik waktu dan suratan..Siapa tahu ketentuan..Ku mencari cahayanya..Dalam bayang kegelapan..Nur kasih Nur kasih
Nasib hidup dan pilihan..Lain hukum setiap insan
Mengharapkan perjalanan..Dalam maya kesamaran
Nur kasih Nur kasih..Aku kembali kerana masih
Mencari yang hakiki..Sinar pasti Janji suci yang abadi
Ooo kasih..Nur kasih Oh nur kasih Nur kasih
Aku kembali kerana..Masih mencari yang hakiki
Sinar pasti..Janji suci yang abadi
Nur nur ya nur kasih Nur ya nur kasih

Nur nur kasih Nur kasih....


THANX JENGUK2 BLOG UNA ;)