November 22, 2013

Review Tunang Part 7 : Veil Tunang D.I.Y

Bismillah..
Harini una nak review veil tunang pulak..veil memang una D.I.Y..kalau nak upah dekat butik pengantin yang una tempah baju tu rm50..since una on nak jahit sendiri..so,beginilah jadinye..una just guna lace baju..potong2 and tampal2..amik mase dalam 1 minggu jugak la nak siap..so kalau korang nak buat lagi lawa beli la manik2 tampal la banyak2..

bahannye senang je.una guna kain net 1m and kaen lace untuk ditampal mampal..
sminggu sebelum tunang..setiap kali balik keje..malam tu mesti menjahit..sminggu camni tau..mcam siksa je nmpk kan..but njoy it ! :p..

bahagian kepala

 bahagian kepala

bahagian bawah

 full view

goodluck!

November 9, 2013

Review Tunang Part 6 : Tudung Tunang D.I.Y

Bismillah..

Alhamdulillah..murah rezeki ade orang nak sponsor tudung tunang. Name orang tu adala..Nursofina! Panggil Pina, Baik benor Pina ni cakap nak sponser tudung. Pucuk mencita ulam mendatang. Una setuju jela..haha..

Alkisah dia pergi beli kaen..dah la x tengok rupa kain una beli tuk buat baju..harap gambar kat wasap jela..tapi selut r sebab matching gitu! kesian si Pina ni sampai beli 3 kaler ala2..

Alkisah nk buat tudung, first kena tau nak kaler ape..as for me una pilih kaler pink belacan. Pening la Pina ni pink blacan guana..hihi..Dah kate tema pink purple..jadi baju n tudung nk mcm belacan skit..lepas dah pilih kaler, pilih design plak..ni pon pening..mula2 nak shawl je sebab dah biasa pakai shawl..lastly Pina recommend halfmoon..so una pilih halfmoon..layan je Pina ni kt una..hihi..kesian la dpt akk mcm ni kn..nasib kau la Pina..:)haha..jom terjah sedikit moment to be remembered

hamik ko..teror betol..una x penah lg la sulam2 ni..err..

in progress..saje je Pina ni bikin aku x sabar je..

tengok die teaser una lg..grr..

ni hampir siap..mula2 una minx buat kosong je..rajin betol adk aku ni..haha

see.ni la Pina nye..excited lebih..tido pon bole berdiri siap senyum lagi tau..!hik3:p

ni memang best..lagi excited tunggu tudung sampai..

tadaa..akhirnya.. tq dear..walaupon kite dekat tapi tetap main pos2..i just wonder about the costing. Bila tanya taknak bgtau tu..kelihatan perlu bersabar nak buat semua ni starting dari pilih kaen tudung..tq dear! May Allah ease you dlm apa jua perkara..Amin. 

 
ha una ni tukang pakai je..hihi..

with Kak Kim. tq k.kim sebab mai :)
p/s -> kalau korang nak minx die upah buat tudung pon xpe..taktau la berkesempatan x tue..budak medik kan..huhu..:)

November 1, 2013

Review Tunang Part 5 : Baju Tunang ada D.I.Y

Bismillah..

Mula2 pergi survey kat butik kahwin..banyak kedai gak survey sebab nak tengok harga samada sewa atau beli lagi berbaloi...hmm tau tak, paling simple una tengok RM400 kalau nak sewa baju..itupon baju yang dah lame dan nampak lusuh sikit..biasanya up to RM1000..

lepas tu, orang tu pon siap cakap selalunya tunang orang pakai baju yang beli dah siap ataupon beli kain and tempah..Ok next survey baju siap and kain plak...lastly...................

Una pon decide nak beli kain and tempah..cari dekat Gulatis Bangi.. Mula2 survey je lepas tu terbeli pulak..ish3..

hasil dari shoping una beli
1. Kain satin 4m..2m untuk baju and 2m untuk kain.
2. Lace 3 meter (2 meter untuk baju , 1 meter untuk potong2 buat veil)
3. Kain net 1m untuk buat veil.

Total semua RM205. Ni dah dapat less < and discount %. Kalau x, kain Lace 1m dah RM98. Gilo cekik darah!so pandai2 la nak deal ngan orang tue bagi dapat murah and pandai2 la cari design sendiri..Yang mana yang uols berkenan la yea..

Mase cari2 baju ni ada sorang akak ni la yang tolong2 padan2. Tq akak. Akak persis kawan una, si buyong :)

And then terus tempah dekat Bangi. Die amik upah jahit baju kurung moden RM180.
So, una pon setuju la.. See, RM205 + RM180 = RM 385.

Dengan harga yang lebih murah una dapat baju baru and pilihan sendiri :) Less that RM400. Puas hati gue!


ni bahagian kain..actually kain tu kosong..means satin cream tue ajer...n oleh disebabkan ada lebihan lace and una pon rase lebih baik dimanfaatkan, maka 'ter' rajinla potong2 and jahit2..apelagi jadila hasilnya di atas. DIY konon nye..huhu

testing2 beberapa hari before but gambar x brape clear ..hp murah je!huhu








Ni plak gambar yang ayah Mr Tunang whatsapp..ntah sape candid una pon xtau..but una suka nampak macam pasrah gitu..hahaha









next -> tudung

Review Tunang Part 4 : Checklist Tunang

Bismillah..

Ok, next persiapan ialah....kena buat checklist dulu...sebelum tu kita kena buat checklist..dulu masa mula2 lepas je decide tarikh una dah buat checklist.google sana..google sini..camano sebenarnye majlis tunang ni..una pernah pergi jugak majlis tunang kakak angkat kat terengganu..tapi una pergi masa hari kejadian jela..x cakna plak camano persiapan orang nak tunang ni..so lepas saje final exam sem 2, una ada 3 minggu je nak get ready sebelum bulan puasa..target sebelum bulan puasa nak settle semua..target nye la..kite tgk apa jadi?haha

OK checklist una macam ni, tapi lain orang lain caranya kan..una boleh share based on my experience je ok.

1st decide TARIKH, TEMPAT, MASA, JEMPUTAN, TEMA.

Una dah pilih 31.08.13 sebab mase ni je available sebelum una masuk sem 3 blk. kebetulan tarikh cantik :)
Masa pihak lelaki datang jam 11.00AM - 2.00PM. Diorang memang dah ok set masa ni sampai sebelum Zohor actually. Jemputan belah lelaki dalam 50 orang, saudara mara una, jiran terdekat and sahabat baik.

Disebabkan majlis ni lepas raya,mama ngn baba memang nak compile skali dengan open house. So lepas Zohor buat open house sikit. Panggil jiran2 dekat and kawan2.

Ok checklist laen :

1. Baju
2. Tudung
3. Veil
4. Make Up
5. Catering
6. VVIP Doorgift
7. Barang Hantaran
8. Pelamin
9. Photographer

next -> baju




SO : 200509

Lets join me!

Nur Kasih

Lewat ini ku rasakan..Kasih kian ku dambakan..Resah hati yang ku pendam.. Pada takdir dan harapan..Detik waktu dan suratan..Siapa tahu ketentuan..Ku mencari cahayanya..Dalam bayang kegelapan..Nur kasih Nur kasih
Nasib hidup dan pilihan..Lain hukum setiap insan
Mengharapkan perjalanan..Dalam maya kesamaran
Nur kasih Nur kasih..Aku kembali kerana masih
Mencari yang hakiki..Sinar pasti Janji suci yang abadi
Ooo kasih..Nur kasih Oh nur kasih Nur kasih
Aku kembali kerana..Masih mencari yang hakiki
Sinar pasti..Janji suci yang abadi
Nur nur ya nur kasih Nur ya nur kasih

Nur nur kasih Nur kasih....


THANX JENGUK2 BLOG UNA ;)