March 7, 2017

PROSEDUR RENEW PASSPORT DAN PROSEDUR PASSPORT HILANG

Pagi ni setel kan hal di Jabatan Imegresen Putrajaya Tengok bangunan sebalah penuh lautan mat la.😝 lupa nak tangkap gambar. Masuk dalam bangunan tersedar balik oh masih di Malaysia sebab masih aman.

Jom nak share sikit info. Memang lama tak renew ni. Untuk RENEW PASSPORT sekarang wajib 5 tahun. Taktaula sejak bila berkuat kuasa. Tapi sekarang bukak 5 tahun sahaja takleh dah pilih nak 2 tahun macam dulu lagi. Kih3.

Tadi pergi jam 8.30am. Amik no giliran terus dipanggil. Untuk dewasa bawak ic. Untuk kanak kanak bawak salinan surat beranak dan salinan ic parent. Ic dan sijil lahir dipegang utk proses oleh pihak imegresen dan dapat semula lepas buat bayaran. Tangkap gambar kat situ je. Senang betul sekarang ni kan. Dulu masa 2008 kena bawak gambar passport sendiri. Last renew rasanya 2014 dah ade servis ni. Lupa plak urat banyak putus. Sekarang tangkap gambar kat kaunter je.

Lepas selesai tunggu dalam 15min macam tu no giliran dipanggil sekali lagi. Kali ni utk buat bayaran di kaunter bayaran. Masa ni ic dan surat beranak dipulangkan semula. Harga RM200 dewasa dan RM100 untuk kanak kanak. Dapat resit simpan. No giliran simpan jugak.

Lepas sejam membuat bayaran baru passport siap. Masa tu boleh la nak pergi breakfast ke ape.

Una shoot pergi balai polis sebab nk buat report polis. Miss conah nak selesaikan kes passport adik hilang.

Kes passport hilang ni procudure die leceh sikit la. Kena buat :

✅ Salinan laporan polis - 2 salinan
✅ Dapatkan cop pesuruhjaya sumpah
✅ Salinan IC - 2 salinan
✅ Siap dalam masa 5 hari
❌ Takde denda. Hanya bayar RM200 macam renew passport.

Ngam2 sejam passport una and haris siap boleh terus amik kat kaunter serahan. Guna no giliran. Tapi g je kaunter terus.

Adik plak baru nak renew semula. Nasib la tak ramai. Tapi tapi tapi.. Kes passport hilang ni lepas 5 hari baru boleh amik. Itula kot dendanya. Hahaha.

Jadi nasihat Una kalau passport hilang jangan la nak renew last minit. Kang ade jugak kena tinggal. 🚙🚙🚙

October 19, 2016

Aktiviti Luar Merangsang Minda Anak Cergas

Aktiviti Luar Merangsang Minda Anak Cergas

Antara aktiviti bersama keluarga yang kita boleh terapkan seperti jalan jalan kat taman. Tengok alam flora ciptaan Allah. Subhanallah. Cantik sungguh ciptaan Allah.

Bagi ikan makan roti. Seronok dengar Haris gelak gelak bagi ikan makan. Melompat lompat ikan berebut roti. Bagi makan ikan ni macam terapi. Tenang rasa bila dengar air berkocak bila ikan ngap roti.

Antara aktiviti santai Haris :

1. Bagi makan ikan
2. Berjalan dan berlari sesuka hati
3. Belajar pokok bunga
4. Naik tangga
5. Panjat bukit. ( ok ni serius Haris naik bukit selamber wawa jer. Sampai atas terus main ball dengan anak chinese kat atas tu. Mama is terkezut stamina haris kuat. Hehe)

InSyaaAllah boleh jadikan aktiviti mingguan. Next week cycling pula.



January 31, 2014

Review Tunang Part 9 : VVIP Doorgift Almond Flakes

Bismillah..
Pasal VVIP doorgift untuk tunang una beli bekas kaca ni dekat nilai 3 and isi nye tempah almond flakes kat Kina..mase tu Kina ngah sarat mengandung..hihi..nasib baikla Kina ni nak buat jgk.She is one of my best fren..mase kat matriks kuala pilah dulu memang ngan Kina la una kat class..miss u Kina tapi una x miss zaman matriks..hahah

ok lets check it out :p almond flakes serius sedap..dah name pon VVIP Doorgift. Jadi doorgift ni untuk rombongan dari pihak lelaki. tema pink purple la cam biase. Una sertakan no phone Kina if korang nak order kat dia bleh la sgt dialu alukan






Oh ye..una order gak 2 balang sebab nak rase kn..actually Kina memang amik order dalam balang kuih raye before this..So sape2 nak order cepat2 call Kina yea..Semoga rezeki Kina diluaskan.. Amin..


December 15, 2013

Review Tunang Part 8 : Pelamin Tunang & Hantaran Tunang D.I.Y & Bunga Tangan D.I.Y

Bismillah..
Seronok rase harini bila dah lepas 1 project master yang menghantui una sem ni..lega sangat2..rasa macam dah merdeka padahal next friday ada exam!huhu..bermacam2 pengalaman dan perasaan dalam usaha untuk meyiapkan project master ni dengan masa yang sangat singkat. Almaklum, bekerja samil belajar memang terpaksa berkorban sikit. Una nak nasihatkan kawan2 yang lain yang sedang bekerja sambil belaja untuk terus tetapkan semangat!go go go..korang boleh!

Ok tujuan sebenar nak update pasal pelamin tunang and hantaran =)

Pelamin mula2 nak buat sendiri, tapi..tak dan nak buat pulak.jadi, samada nak buat pelamin mini sendiri ataupon xdek pelamin.. 

tibe2 sminggu sebelum tunang ada la dapat rezeki lebih sikit jadi una pon decide nak amik mini pelamin tirai..jom tengok..korang boleh cari kat FB "Shayana Creation".kat citula una tempah pelamin mini tirai...




ok bawah ni plak pasal hantaran..totally D.I.Y..Pecaya tak? terima kasih banyak2 kt En Tunang sebab tolong bawak membeli belah tuk barang2 hantaran..

Disebabkan tema tunang adalah pink purple..jadi untuk bekas hantaran una pilih tema color pink..belah laki plak pilih kaler purple.. Dua2 belah pihak 100% D.I.Y. =)






 dari belah perempuan..9 dulang hantaran dan dibalas 7 dari pihak lelaki










sebenarnya kalau korang buat sendiri hantaran lagi jimat.. una dah survey harga upah satu hantaran skarang memang mahal, lagi2 kalau yang buat banyak dulang. so untuk jimat duit korang yang kreatif tue better buat je sendiri..dari sewa pon bole tahan jgk harganya..so beli bekas n dpt guna balik in future if have adik/sdare mara..=P

November 22, 2013

Review Tunang Part 7 : Veil Tunang D.I.Y

Bismillah..
Harini una nak review veil tunang pulak..veil memang una D.I.Y..kalau nak upah dekat butik pengantin yang una tempah baju tu rm50..since una on nak jahit sendiri..so,beginilah jadinye..una just guna lace baju..potong2 and tampal2..amik mase dalam 1 minggu jugak la nak siap..so kalau korang nak buat lagi lawa beli la manik2 tampal la banyak2..

bahannye senang je.una guna kain net 1m and kaen lace untuk ditampal mampal..
sminggu sebelum tunang..setiap kali balik keje..malam tu mesti menjahit..sminggu camni tau..mcam siksa je nmpk kan..but njoy it ! :p..

bahagian kepala

 bahagian kepala

bahagian bawah

 full view

goodluck!

November 9, 2013

Review Tunang Part 6 : Tudung Tunang D.I.Y

Bismillah..

Alhamdulillah..murah rezeki ade orang nak sponsor tudung tunang. Name orang tu adala..Nursofina! Panggil Pina, Baik benor Pina ni cakap nak sponser tudung. Pucuk mencita ulam mendatang. Una setuju jela..haha..

Alkisah dia pergi beli kaen..dah la x tengok rupa kain una beli tuk buat baju..harap gambar kat wasap jela..tapi selut r sebab matching gitu! kesian si Pina ni sampai beli 3 kaler ala2..

Alkisah nk buat tudung, first kena tau nak kaler ape..as for me una pilih kaler pink belacan. Pening la Pina ni pink blacan guana..hihi..Dah kate tema pink purple..jadi baju n tudung nk mcm belacan skit..lepas dah pilih kaler, pilih design plak..ni pon pening..mula2 nak shawl je sebab dah biasa pakai shawl..lastly Pina recommend halfmoon..so una pilih halfmoon..layan je Pina ni kt una..hihi..kesian la dpt akk mcm ni kn..nasib kau la Pina..:)haha..jom terjah sedikit moment to be remembered

hamik ko..teror betol..una x penah lg la sulam2 ni..err..

in progress..saje je Pina ni bikin aku x sabar je..

tengok die teaser una lg..grr..

ni hampir siap..mula2 una minx buat kosong je..rajin betol adk aku ni..haha

see.ni la Pina nye..excited lebih..tido pon bole berdiri siap senyum lagi tau..!hik3:p

ni memang best..lagi excited tunggu tudung sampai..

tadaa..akhirnya.. tq dear..walaupon kite dekat tapi tetap main pos2..i just wonder about the costing. Bila tanya taknak bgtau tu..kelihatan perlu bersabar nak buat semua ni starting dari pilih kaen tudung..tq dear! May Allah ease you dlm apa jua perkara..Amin. 

 
ha una ni tukang pakai je..hihi..

with Kak Kim. tq k.kim sebab mai :)
p/s -> kalau korang nak minx die upah buat tudung pon xpe..taktau la berkesempatan x tue..budak medik kan..huhu..:)

November 1, 2013

Review Tunang Part 5 : Baju Tunang ada D.I.Y

Bismillah..

Mula2 pergi survey kat butik kahwin..banyak kedai gak survey sebab nak tengok harga samada sewa atau beli lagi berbaloi...hmm tau tak, paling simple una tengok RM400 kalau nak sewa baju..itupon baju yang dah lame dan nampak lusuh sikit..biasanya up to RM1000..

lepas tu, orang tu pon siap cakap selalunya tunang orang pakai baju yang beli dah siap ataupon beli kain and tempah..Ok next survey baju siap and kain plak...lastly...................

Una pon decide nak beli kain and tempah..cari dekat Gulatis Bangi.. Mula2 survey je lepas tu terbeli pulak..ish3..

hasil dari shoping una beli
1. Kain satin 4m..2m untuk baju and 2m untuk kain.
2. Lace 3 meter (2 meter untuk baju , 1 meter untuk potong2 buat veil)
3. Kain net 1m untuk buat veil.

Total semua RM205. Ni dah dapat less < and discount %. Kalau x, kain Lace 1m dah RM98. Gilo cekik darah!so pandai2 la nak deal ngan orang tue bagi dapat murah and pandai2 la cari design sendiri..Yang mana yang uols berkenan la yea..

Mase cari2 baju ni ada sorang akak ni la yang tolong2 padan2. Tq akak. Akak persis kawan una, si buyong :)

And then terus tempah dekat Bangi. Die amik upah jahit baju kurung moden RM180.
So, una pon setuju la.. See, RM205 + RM180 = RM 385.

Dengan harga yang lebih murah una dapat baju baru and pilihan sendiri :) Less that RM400. Puas hati gue!


ni bahagian kain..actually kain tu kosong..means satin cream tue ajer...n oleh disebabkan ada lebihan lace and una pon rase lebih baik dimanfaatkan, maka 'ter' rajinla potong2 and jahit2..apelagi jadila hasilnya di atas. DIY konon nye..huhu

testing2 beberapa hari before but gambar x brape clear ..hp murah je!huhu








Ni plak gambar yang ayah Mr Tunang whatsapp..ntah sape candid una pon xtau..but una suka nampak macam pasrah gitu..hahaha









next -> tudung

SO : 200509

Lets join me!

Nur Kasih

Lewat ini ku rasakan..Kasih kian ku dambakan..Resah hati yang ku pendam.. Pada takdir dan harapan..Detik waktu dan suratan..Siapa tahu ketentuan..Ku mencari cahayanya..Dalam bayang kegelapan..Nur kasih Nur kasih
Nasib hidup dan pilihan..Lain hukum setiap insan
Mengharapkan perjalanan..Dalam maya kesamaran
Nur kasih Nur kasih..Aku kembali kerana masih
Mencari yang hakiki..Sinar pasti Janji suci yang abadi
Ooo kasih..Nur kasih Oh nur kasih Nur kasih
Aku kembali kerana..Masih mencari yang hakiki
Sinar pasti..Janji suci yang abadi
Nur nur ya nur kasih Nur ya nur kasih

Nur nur kasih Nur kasih....


THANX JENGUK2 BLOG UNA ;)