November 1, 2013

Review Tunang Part 5 : Baju Tunang ada D.I.Y

Bismillah..

Mula2 pergi survey kat butik kahwin..banyak kedai gak survey sebab nak tengok harga samada sewa atau beli lagi berbaloi...hmm tau tak, paling simple una tengok RM400 kalau nak sewa baju..itupon baju yang dah lame dan nampak lusuh sikit..biasanya up to RM1000..

lepas tu, orang tu pon siap cakap selalunya tunang orang pakai baju yang beli dah siap ataupon beli kain and tempah..Ok next survey baju siap and kain plak...lastly...................

Una pon decide nak beli kain and tempah..cari dekat Gulatis Bangi.. Mula2 survey je lepas tu terbeli pulak..ish3..

hasil dari shoping una beli
1. Kain satin 4m..2m untuk baju and 2m untuk kain.
2. Lace 3 meter (2 meter untuk baju , 1 meter untuk potong2 buat veil)
3. Kain net 1m untuk buat veil.

Total semua RM205. Ni dah dapat less < and discount %. Kalau x, kain Lace 1m dah RM98. Gilo cekik darah!so pandai2 la nak deal ngan orang tue bagi dapat murah and pandai2 la cari design sendiri..Yang mana yang uols berkenan la yea..

Mase cari2 baju ni ada sorang akak ni la yang tolong2 padan2. Tq akak. Akak persis kawan una, si buyong :)

And then terus tempah dekat Bangi. Die amik upah jahit baju kurung moden RM180.
So, una pon setuju la.. See, RM205 + RM180 = RM 385.

Dengan harga yang lebih murah una dapat baju baru and pilihan sendiri :) Less that RM400. Puas hati gue!


ni bahagian kain..actually kain tu kosong..means satin cream tue ajer...n oleh disebabkan ada lebihan lace and una pon rase lebih baik dimanfaatkan, maka 'ter' rajinla potong2 and jahit2..apelagi jadila hasilnya di atas. DIY konon nye..huhu

testing2 beberapa hari before but gambar x brape clear ..hp murah je!huhu








Ni plak gambar yang ayah Mr Tunang whatsapp..ntah sape candid una pon xtau..but una suka nampak macam pasrah gitu..hahaha









next -> tudung

No comments:

SO : 200509

Lets join me!

Nur Kasih

Lewat ini ku rasakan..Kasih kian ku dambakan..Resah hati yang ku pendam.. Pada takdir dan harapan..Detik waktu dan suratan..Siapa tahu ketentuan..Ku mencari cahayanya..Dalam bayang kegelapan..Nur kasih Nur kasih
Nasib hidup dan pilihan..Lain hukum setiap insan
Mengharapkan perjalanan..Dalam maya kesamaran
Nur kasih Nur kasih..Aku kembali kerana masih
Mencari yang hakiki..Sinar pasti Janji suci yang abadi
Ooo kasih..Nur kasih Oh nur kasih Nur kasih
Aku kembali kerana..Masih mencari yang hakiki
Sinar pasti..Janji suci yang abadi
Nur nur ya nur kasih Nur ya nur kasih

Nur nur kasih Nur kasih....


THANX JENGUK2 BLOG UNA ;)