December 15, 2013

Review Tunang Part 8 : Pelamin Tunang & Hantaran Tunang D.I.Y & Bunga Tangan D.I.Y

Bismillah..
Seronok rase harini bila dah lepas 1 project master yang menghantui una sem ni..lega sangat2..rasa macam dah merdeka padahal next friday ada exam!huhu..bermacam2 pengalaman dan perasaan dalam usaha untuk meyiapkan project master ni dengan masa yang sangat singkat. Almaklum, bekerja samil belajar memang terpaksa berkorban sikit. Una nak nasihatkan kawan2 yang lain yang sedang bekerja sambil belaja untuk terus tetapkan semangat!go go go..korang boleh!

Ok tujuan sebenar nak update pasal pelamin tunang and hantaran =)

Pelamin mula2 nak buat sendiri, tapi..tak dan nak buat pulak.jadi, samada nak buat pelamin mini sendiri ataupon xdek pelamin.. 

tibe2 sminggu sebelum tunang ada la dapat rezeki lebih sikit jadi una pon decide nak amik mini pelamin tirai..jom tengok..korang boleh cari kat FB "Shayana Creation".kat citula una tempah pelamin mini tirai...




ok bawah ni plak pasal hantaran..totally D.I.Y..Pecaya tak? terima kasih banyak2 kt En Tunang sebab tolong bawak membeli belah tuk barang2 hantaran..

Disebabkan tema tunang adalah pink purple..jadi untuk bekas hantaran una pilih tema color pink..belah laki plak pilih kaler purple.. Dua2 belah pihak 100% D.I.Y. =)






 dari belah perempuan..9 dulang hantaran dan dibalas 7 dari pihak lelaki










sebenarnya kalau korang buat sendiri hantaran lagi jimat.. una dah survey harga upah satu hantaran skarang memang mahal, lagi2 kalau yang buat banyak dulang. so untuk jimat duit korang yang kreatif tue better buat je sendiri..dari sewa pon bole tahan jgk harganya..so beli bekas n dpt guna balik in future if have adik/sdare mara..=P

November 22, 2013

Review Tunang Part 7 : Veil Tunang D.I.Y

Bismillah..
Harini una nak review veil tunang pulak..veil memang una D.I.Y..kalau nak upah dekat butik pengantin yang una tempah baju tu rm50..since una on nak jahit sendiri..so,beginilah jadinye..una just guna lace baju..potong2 and tampal2..amik mase dalam 1 minggu jugak la nak siap..so kalau korang nak buat lagi lawa beli la manik2 tampal la banyak2..

bahannye senang je.una guna kain net 1m and kaen lace untuk ditampal mampal..
sminggu sebelum tunang..setiap kali balik keje..malam tu mesti menjahit..sminggu camni tau..mcam siksa je nmpk kan..but njoy it ! :p..

bahagian kepala

 bahagian kepala

bahagian bawah

 full view

goodluck!

November 9, 2013

Review Tunang Part 6 : Tudung Tunang D.I.Y

Bismillah..

Alhamdulillah..murah rezeki ade orang nak sponsor tudung tunang. Name orang tu adala..Nursofina! Panggil Pina, Baik benor Pina ni cakap nak sponser tudung. Pucuk mencita ulam mendatang. Una setuju jela..haha..

Alkisah dia pergi beli kaen..dah la x tengok rupa kain una beli tuk buat baju..harap gambar kat wasap jela..tapi selut r sebab matching gitu! kesian si Pina ni sampai beli 3 kaler ala2..

Alkisah nk buat tudung, first kena tau nak kaler ape..as for me una pilih kaler pink belacan. Pening la Pina ni pink blacan guana..hihi..Dah kate tema pink purple..jadi baju n tudung nk mcm belacan skit..lepas dah pilih kaler, pilih design plak..ni pon pening..mula2 nak shawl je sebab dah biasa pakai shawl..lastly Pina recommend halfmoon..so una pilih halfmoon..layan je Pina ni kt una..hihi..kesian la dpt akk mcm ni kn..nasib kau la Pina..:)haha..jom terjah sedikit moment to be remembered

hamik ko..teror betol..una x penah lg la sulam2 ni..err..

in progress..saje je Pina ni bikin aku x sabar je..

tengok die teaser una lg..grr..

ni hampir siap..mula2 una minx buat kosong je..rajin betol adk aku ni..haha

see.ni la Pina nye..excited lebih..tido pon bole berdiri siap senyum lagi tau..!hik3:p

ni memang best..lagi excited tunggu tudung sampai..

tadaa..akhirnya.. tq dear..walaupon kite dekat tapi tetap main pos2..i just wonder about the costing. Bila tanya taknak bgtau tu..kelihatan perlu bersabar nak buat semua ni starting dari pilih kaen tudung..tq dear! May Allah ease you dlm apa jua perkara..Amin. 

 
ha una ni tukang pakai je..hihi..

with Kak Kim. tq k.kim sebab mai :)
p/s -> kalau korang nak minx die upah buat tudung pon xpe..taktau la berkesempatan x tue..budak medik kan..huhu..:)

November 1, 2013

Review Tunang Part 5 : Baju Tunang ada D.I.Y

Bismillah..

Mula2 pergi survey kat butik kahwin..banyak kedai gak survey sebab nak tengok harga samada sewa atau beli lagi berbaloi...hmm tau tak, paling simple una tengok RM400 kalau nak sewa baju..itupon baju yang dah lame dan nampak lusuh sikit..biasanya up to RM1000..

lepas tu, orang tu pon siap cakap selalunya tunang orang pakai baju yang beli dah siap ataupon beli kain and tempah..Ok next survey baju siap and kain plak...lastly...................

Una pon decide nak beli kain and tempah..cari dekat Gulatis Bangi.. Mula2 survey je lepas tu terbeli pulak..ish3..

hasil dari shoping una beli
1. Kain satin 4m..2m untuk baju and 2m untuk kain.
2. Lace 3 meter (2 meter untuk baju , 1 meter untuk potong2 buat veil)
3. Kain net 1m untuk buat veil.

Total semua RM205. Ni dah dapat less < and discount %. Kalau x, kain Lace 1m dah RM98. Gilo cekik darah!so pandai2 la nak deal ngan orang tue bagi dapat murah and pandai2 la cari design sendiri..Yang mana yang uols berkenan la yea..

Mase cari2 baju ni ada sorang akak ni la yang tolong2 padan2. Tq akak. Akak persis kawan una, si buyong :)

And then terus tempah dekat Bangi. Die amik upah jahit baju kurung moden RM180.
So, una pon setuju la.. See, RM205 + RM180 = RM 385.

Dengan harga yang lebih murah una dapat baju baru and pilihan sendiri :) Less that RM400. Puas hati gue!


ni bahagian kain..actually kain tu kosong..means satin cream tue ajer...n oleh disebabkan ada lebihan lace and una pon rase lebih baik dimanfaatkan, maka 'ter' rajinla potong2 and jahit2..apelagi jadila hasilnya di atas. DIY konon nye..huhu

testing2 beberapa hari before but gambar x brape clear ..hp murah je!huhu








Ni plak gambar yang ayah Mr Tunang whatsapp..ntah sape candid una pon xtau..but una suka nampak macam pasrah gitu..hahaha









next -> tudung

Review Tunang Part 4 : Checklist Tunang

Bismillah..

Ok, next persiapan ialah....kena buat checklist dulu...sebelum tu kita kena buat checklist..dulu masa mula2 lepas je decide tarikh una dah buat checklist.google sana..google sini..camano sebenarnye majlis tunang ni..una pernah pergi jugak majlis tunang kakak angkat kat terengganu..tapi una pergi masa hari kejadian jela..x cakna plak camano persiapan orang nak tunang ni..so lepas saje final exam sem 2, una ada 3 minggu je nak get ready sebelum bulan puasa..target sebelum bulan puasa nak settle semua..target nye la..kite tgk apa jadi?haha

OK checklist una macam ni, tapi lain orang lain caranya kan..una boleh share based on my experience je ok.

1st decide TARIKH, TEMPAT, MASA, JEMPUTAN, TEMA.

Una dah pilih 31.08.13 sebab mase ni je available sebelum una masuk sem 3 blk. kebetulan tarikh cantik :)
Masa pihak lelaki datang jam 11.00AM - 2.00PM. Diorang memang dah ok set masa ni sampai sebelum Zohor actually. Jemputan belah lelaki dalam 50 orang, saudara mara una, jiran terdekat and sahabat baik.

Disebabkan majlis ni lepas raya,mama ngn baba memang nak compile skali dengan open house. So lepas Zohor buat open house sikit. Panggil jiran2 dekat and kawan2.

Ok checklist laen :

1. Baju
2. Tudung
3. Veil
4. Make Up
5. Catering
6. VVIP Doorgift
7. Barang Hantaran
8. Pelamin
9. Photographer

next -> baju




October 28, 2013

Review Tunang Part 3 : Merisik

Bismillah..

Hari yang paling cuak time tu telah tiba..pada tanggal 16 August 2013 yakni 2 minggu selepas raye..maka datanglah keluarga En R. 6 orang sahaja seperti yang dijanjikan hanya keluarga asas iaitu Ayah, Ibu, En R dan tiga orang adik beliau..

Kebetulan kat rumah ade baba, mama una and adik last je..so dari pagi rilex je..start pukul 10 am barula una kelam kabut nak kemas umah..mama pulak baru pegi dapur..mase ni mama masak laksa lemak, rendang ayam, kari daging and nasi himpit.

Ok bila azan dah bunyi cepat2 mandi and solat and menunggu..wee..debor senanye..tup2..En R wassap cakap dah sampai. Diorang pon masuk. Una? Zupp!Trus lari naik bilik..sebenarnya confius ni datang beraya ke datang merisik..oleh kerana ade word merisik trus cepat2 angkat kaki masuk bilik. kat atas xyah cakap memang debor habes. 1st time kot.. mesej2 En R ape kabar kat bawah tue..

Sampai2 je baba jemput diorang makan dulu..mase tu pkul 2pm.. mase diorang makan la tu una senyap2 g dapur..pastu tengok mak ulang alik dapur..mak suh pegi depan..aih.malu tau x..

pastu mak pon dengan tibe2 mengumumkan..eh..bkn mengumumkan..panggil una suh g depan..una pon g depan salam2 diorang sume ngah makan lg kt meja makan..pergh!tgk ibu memang cantik woo..kulit licin!kebetulan ayah da abes mkn die trus sapa una.. "Assalamualaikum..ni Husna yea?" dengan tersipu malu.."Waalaikumsalam...ye..." den terus duduk kt ruang tamu borak2 malu ngan ayah..yang laen dok syok makan lgi tu..ni kire mcm kene interview pon ade..

lepas habis makan..sume duduk ruang tamu..borak2 mcm biase..macam xde pape plak kn..

tidak brape lame kemudian..ayah pon bg signal kt ibu..gulp!una nampak la ayah..hahaha..ayah pon memulakan bicara.."Sebenarnya kami datang ni bawak hajat..bla3.." tup2 ibu dtg ke tepi una and sarung cincin...dapat 1 kucupan kat dahi dari ibu..den ayah baca doa..den..barulah start bincang tarikh nikah..majlis kat mana...dan mcam2 lagi...

Ok lpas habes borak2 pasa tu..sambung makan balik..baba una and ayah memang peminat laksa..kebetulan mama masak laksa lemak(tapi ayah panggil laksa kari), memang adela second session..ayah excited 1st time rase laksa kari..hihi.

diorang balik..una x abes2 ngn cincin..lame x tengok kan..lpas beli nk dekat 3 bln bru dpt tgk balik.Alhamdulillah majlis pertama selesai..

next persiapan tunang..


Review Tunang Part 2 : Pilih Tarikh

Bismillah..

Sejak dari itu..kedua - dua family asyik tanya tarikh nya bila?kena decide awal2..nak buat preparation la kononye..alahai..masa ni pening pulak kitorang nak pilih tarikh..

bincang punya bincang..ingat nak buat risik + tunang sekali..tapi ayah En R request tuk merisik dulu..katenye merisik ni hanya famili asas sahaje datang nak kenal2 rapat famili kami..mentang2 la rumah dekat kn..
camno nak pilih tarikh?
- kene tgk free waktu bila la kn.. una mmg target after abes sem 2
- slalunye weekend
- dapat persetujuan dr kedua2 belah pihak..

Merisik : 2 minggu sebelum tunang
Tunang : Hari Merdeka..

molek dah tue kira datang beraye skali..oleh kerana En R dan adik2 beliau pernah jadi anak murid mama, diorang tersangatlah excited nak datang rumah..rindu nak jumpe mama sebenarnye tu..huhu..

next - merisik..

October 24, 2013

Review Tunang Part 1 : Beli cincin

Bismillah..
Assalamualaikum w.b.t..semoga semuanya sihat2 selalu.. Harini una rase macam nak review majlis pertunangan. Untuk apepon mula2 kita kena plan, do , check  and act. Kena la dengan demmings cycle PLAN > DO > CHECK > ACT. Ok firstly kami rancang nak beli cincin dulu..

Al kisah sebenarnya kami dah merancang lame tapi rancangan kami hanya kami berdua je tahu..simpan dulu..malu la konon nak citer rancangan kami ni kat parent..

And then 1 day, En R cakap kt una yang dia rase dia dah patut beli cincin.  err.err..mula2 una terkelu lidah bila En. R dah mula serius, dalam hati Alhamdulillah mungkin permulaan yang baik ni..una pon excited la..tp amik beberapa hari jugak la baru boleh bgtau yang 1hb May 2013 ni nak g beli cincin ngan En R kat parent..tu pon una dah cakap ngan En R suruh die call sendiri mama.

One day En R call mama cakap nak mintak izin nak beli cincin..habesla En R ni kena soal ngan mama. Macam2 mama tanya!haha..After that, En R pn inform kat family die plak. Macam x percaye je ibunya.. sebab ibu and adik2 En R ni x pernah tau pasal kitorang. Ayah die je yang tau selama ni..adela dalam 5tahun + ayah simpan rahsia kami. hihi

Ok lepas!1hb May kitorang pon da beli cincin. Beli 3 cincin terus. 1 untuk ibu En R(kate En R , beli dekat anak orang boleh, dekat ibu sendiri mestila lagi boleh :) Alhamduliiah anak soleh..Amin..). 1 untuk risik. 1 lagi untuk tunang. Next is pilih tarikh majlis..

Tips :
untuk cincin risik biasanya pilih cincin belah rotan.
untuk cincin tunang biasanya pilih cincin batu..

tp una ni pelik sikit..mula2 untuk risik En R nk beli kn cincin padu 999..katenya lagi berharga.tp una x minat sebab berat..nnti x pakai plak..jadi una pilih cincin kerawang sikit n tuk cincin tunang plak una pilih cincin batu yang simple.. :)




June 25, 2013

DEWAN PUTRAJAYA

Bismillah..
Berkenaan tajuk kan..kan...kan....mari sama2 kita terjah rate harga dewan - dewan kat putrajaya..
Sesuaila untuk buat majlis/aktiviti.. Korang cari la google dewan kat putrajaya cari borang dia..una pon tak ingat dah amik borang ni kat website mana..dah save dalam document. So, una snip aje harga sewa nye ok.rate dia macam dekat bawah ni..dewan seri siantan paling mahal ok..una tak sure harga ni yang latest or tak sebab una just call Dewan Seri Melati je..yes, it stills RM4k not inlcuded kerusi dan meja..but dewan ni famous sangat kot..tarikh yang una berminat nak tanya dah full. Dewan Seri Endon plak RM 5k if amik katering die..if  outsource RM8 K..ok say good bye!haha


Pergi terjah dewan2 serbaguna di Putrajaya pula..Okla not bad sewa dewan RM1850..kalau amik meja and kerusi dalam RM2.5K..Kerusi die bukan kerusi plastik tapi kerusi banquet. Yang penting ada air cond supaya selesa,ada bilik2 vvip untuk persalinan, prayer room n so on...Pilihan hati antara antara P9 or P16?Yang mana satu..Jeng..Jeng..Jeng..

For more details click this LINK .. Korang usha la komponen2 yang ada and decide which one.. Kenapa kena book awal2? Peringatan kat sini , if korang berhajat nak buat majlis kat dewan silalah book kalau boleh setahun awal..kalau tidak, terimalah akibat dewan full!heheh..

Sempat una terjah2 dewan di Putrajaya..luar Putrajaya tak tengok pon but banyak lagi dewan yang cantik2 and murah2 lagi sewanya..Selamat survey!

Wassalam

Jerebu

Bismillah..

JEREBU?Awak2 semua pakai mask tak? Harapnye semua aware la and jaga kesihatan masing-masing..JEREBU ni asap kotor..bulu hidung pon mesti tak cukup untuk tapis segala habuk kotor yang tebal tue.. jadi, pakai lah mask even nak keluar ke kereta..

Last Sabtu una pegi Nilai 3.. saje la pergi survey barang, masa tue JEREBU tak teruk lagi..tapi yang sangat sadih nya bile masih ada lagi pihak yang tak bertanggungjawab buat pembakaran terbuka..tengok kat bawah ni..gambar ni di ambil petang sabtu  22 Mei 2013 dalam jam 5.00 ptg.. haih.sedih rasa..tengok asap berkepul2..ni yang kali ke 3 una tengok orang buat pembakaran terbuka..



kali kedua masa baru2 ni..una tak ingat pula bila tarikhnya tapi masa una exam baru2 ni..una ikot highway MEX, dari jauh nampak asap berkepul2 naik kat langit..mula2 ingat ada bangunan terbakar takut jugak sebab una memang menghala ke arah asap tebal tu. makin dekat makin debar kot2 ada lori terbalik ke kan..tapi yang sadih nya bila lepas je tol salak selatan, nampak dekat kiri highway ada pembakaran terbuka..rase macam diorang bakar bahan2 terbuang tepi tue..ishk!tak patut tau tak!nampak la api menjulang2 tapi malangnya x sempat nak snap pic..kali pertama tue masa 1st day exam masa dah masuk KL, ada asap keluar dari satu bangunan tue..mungkin ada kebakaran...ni semua berlaku depan mata una dalam tempoh bulan jun ni juga..manala tak menyumbang ke arah JEREBU kan..

JEREBUstart tebal kat kawasan una ni pada hari Ahad, sampaikan selak langsir saja sudah nampak. 

Bawah ni view dari office (Isnin)una mengadap arah parking..sebelum nak keluar lunch..kami cari kedai ber aircond dan tertutup..sempat amik mask yang disediakan dekat kaunter sebelum keluar..
Gambar bawah ni pula diambil masa balik dari lunch..nasib baek masih nampak bangunan office kan..yang depan tu memang tak nampak dah..


Ok apa yang boleh una nasihat..
  • Minum air banyak2
  • Pakai mask supaya tutup ruang pernafasan daripada sedut udara kotor tu
  • Mata pon kena jaga juga, jadi elakkan aktiviti luar
  • Tutup semua ruang udara di rumah (haih macam nak lemas rasa)
TAPI...pasti yang berlaku ada hikmanya..mungkin ini satu PERINGATAN kepada hambaNYA..sama2 kita renungkan..bila kita fikir semua yang berlaku adalah izin daripada ALLAH jua..

p/s -> waktu ni guruh sedang berbunyi tanda hujan nak turun..peringatan, air hujan tu dah bercampur udara kotor..elakkan terkena air hujan demi kulit mulus anda

Wassalam..

June 17, 2013

Ba - Bye Semester 2

Assalamualaikum W.B.T..
Alhamdulillah setelah sekian lama una meninggalkan blog akhirnya dapat juga kembali menulis.
Harap2 x suam2 kuku lagi dah..kebelakangan ni una tersangatlah sibuk nak menyiapkan assignment master una and ready untuk final exam.

Allah saja yang tahu keadaan una..x dapat nak gambarkan betapa penat nya rasa bila bekerja sambil belajar tapi itulah nikmat sebenar. Masa x pernah cukup..eh sememangnya mase itu 24 jam je, aktiviti tue yang penuh memenuhi..jadi umpama masa x cukup!hihi..

Share kenangan sem 2 tersangatlah padat and setakat ni tak pernah lagi dapat asssignment gedebuk macam tue..assigment2 menunggu giliran beratur bila plak una nk buat..best woo setiap weekend balik je dari class mesti dapat hadiah dari lecturer..dok dan nak tengok hok sebelum ni, tambah lagi..hadiah yang sangat berharga ok untuk seorang student.yeay!besnye dapat assigment..:) Udahla part timer je..balik kerja memang mengadap tu jelah..nak siapkan assigment pulak wajib menggunakan jurnal sebagai bahan bacaan..tapi inilah nikmat seorang student sebenarnya..

semalam baru habes exam..last paper..paper ke 5 sepanjang weekdays ni..exam start pukul 9am tapi first day tue kuar pukul 6.40 am nak test sampai pukul brape sebab nk g KL kan..nak elak jem la kononnye..sampai pun awal jgkla pukul 7.15am bolehla una study semula before masuk exam..naek mex memang x jem tapi bile dah turun KL jem wo.. but the remaining days una gerak kul 7.00 am..sampai dalam 7.45am..still ok..mex membantu jimat masa..tapi kerja tetap kerja..una balik exam petang tue masuk kerja plak..tapi kerja dari rumah je and amik half day saje..nasib baeklah dapat manager yang memahami..dia plak yang suruh kite fokus exam..

ok betapa hepinya una abes exam n harini dah mula nak buat preparation! :) D.I.Y? kalau i rajinla nox!!haha

March 3, 2013

Ikan Masak Singgang &, ???

Assalamualaikum W.B.T readers..

Good evening!!

It's time to lunch kan?? you all lunch ape hari ni? masak sendiri?ke masak kat kedai..hihi..

lets continue reading!!una just wanna share a very2 simple recipe but very delicious! ummphh!!

Ok first menu is -->
Ikan Masak Singgang

Sebelum tue bagi tengok gambar dulu..hihi..baru ade selera nak bace kn..

Ok resepi sangat simple..first rebuskan air dalam periuk..depends kat korang nak masak banyak mane n nak 

kuah melimpah banyak mane..then, masukkan lengkuas lebih kurang besar ibu jari and 3 ulas bawang 

putih..ni potong la halus2..masukkan asam keping 1, bawang besar, serai ditumbok2..oh ikan jgn lupe plak! 

n then bubuh la sikit kunyit nak bagi warna..n lastly garam pastikan jangan lupa..kalau nak pedas masukla cili 

padi sikit..OK den siap! kejap je kan..rase and pandai2 la you all adjust,,.

ni makanan sihat yea sebab x guna minyak langsung..

ok next menu is -->  Ayam Goreng Telur..ni una baru je buat tadi..masih panas lagi..tapi kene bace next post :) LOL!una nak siap2 g office dulu okey..;)

February 7, 2013

Bekerja atau Belajar?atau keduanya?

Assalamualaikum w.bt..

Mesti ade yang confius dengan diri sendiri..nak bekerja atau nak sambung belajar?macam una dulu..confius dan dilema dengan diri sendiri..Ce tepuk dada, tanya selera..

Malam ni una nak share ngan korang semua supaya dapat membuat keputusan dengan bijak..spy menjadi guide untuk korang yang masih dalam dilema nak sambung master ke tak ni..keje?blaja?kawen lah!haha

Lets see step by step OK?

Ape tujuan/halatuju?
First , tengok hala tuju korang pasni..Una bagi situasi yea...

1. If nak bekerja kekal kt industri better korang kumpul certificate la..This is more valueable for you and have master is an advantage coz skrang ni degree holder pon agak la ramai kn..

2. If ade rase2 nak kerje kat industri tp berkemungkinan dan ade niat nak tuka profession ke acedemic amik master is wajib..malah x cukup master tue tau..kene smbung PHD jugak..

3.If mmg la confirm nak jadi Lecturer..Dah mmg dari baby lagi nk jadi Lecturer..moh amik master trus..tunggu ape lagi..

4. If, your hobby is study..x salah..silelah amik master sbb menghadiri majlis ilmu ni malaikat bersame kite..
Ini buatkan value added bertambah2..mulia disisi agama..belajarla sampai ke liang lahad...study oversee ke kan sambil2 kenal tempat org(i wish to...)

Mampukah?
Ini merujuk kepada situasi bile :

1. Dapat offer kerja and at the same time nak sambung belajar la pulak kan..ni kes tamak ke ape..huhu..
If rase boleh carry on..why not?dare yourself!and prove you can do it and get good result!

2.Dari segi kewangan, yes..this is so true! if sambung belajar memang memerlukan duet..yelah..nk bayar yuran lagi..kos perbelanjaan nk pegi universiti lagi, tol minyak makan minum semua la..(part time student)
If full time mungkin laen plak kos perbelanjaan hidup nye..Una x experience for master mungkin same kot cam una degree dulu..arap ihsan mama ngn baba la kot..hihi

What you can do is : apply for scholarship. try google mane2 scholar..
One of that is mybrain15 sponsored by KPT..for master die akn bg 10k gedebuk!xdelah die support tuk yuran.OKla tue kn sape nk bayar..atleast bole cover yuran sket pon OK. Selagi boleh x berhutang, jgn la berhutang. HUTANG tue akn buat kite resah di kemudian hari...

bab hutang ni laen plak ceritanye..kalau boleh jangan beli installment ke advance ke terkedapan ke nanti terududk plak.klu ase x mampu jgn beli lg..xyah nk swap2..tue nnti susahkan diri..buatpe nk hidup berhutang?trend skang ramai yang buat pembiyaan peribadi sbb nk kawen. This is not good sbb mulakan hidup dgn berhutang. Ok. Buat ape yang kite mampu..klau nk lenih kerjelah lebih..aha..24 jam kerja!

Pros and Cons?
Setiap perbuatan itu ade pros and cons nye..it is how you define it..y?if you want something , you need to sacrify something. If nak full time belajar. and you think this is the best for you..please go ahead. korang boleh fokus and result mesti meletops gitu..insyaAllah..Cons nye..mungkin dr segi pengalamn bekerja la...tp tue sume boleh dpat bile korang dh kerje so don worry if people ckp..smbung master xde pengalaman kerje!xpe..u gain another thing and you will get paid afterthat :)

Bekerja?
Belajar?
Bekerja dan belajar?

Yang mana 1 pilihan hati..tanya adekah korang mampu..yakin pada diri sendiri..abaikan ape orang kate pon..sbb kadang2 orang kate tue saje nk menyakitkan hati..yang kate positif tue take is as pembkar semangat, yang down kn korang jgn la dgr sgt ape die ckp..Ok.

sedikit pengalamn una: 
sbg perkerja dan pelajar..mmg agak stress dan xde life skit la..sbb weekdays keje and weekend blaja..kadang2 abes buat kerja..kt umah sambung buat asaimen/ project/report..yang penting buat bersungguh supaye ianya terbayar di kemudian hari..=) alhamdulillah result sem 1 ritu dh keluar..una pon x jangke dpt mcm ni..alhamdulillah..alhamdulillah..tq ALLAH.
gudluck to few of my AMD frens(lina,mun,lah,shak..) yang akn start menjadi part time student starting ujung mingu ni.be strong frens!:)

February 6, 2013

Minggu yg workload T.T tp excited sbb....

Salam to All..

"Di malam yg hening..dalam kedinginan angin lalu...berbekal selimut tebal...tambahan kicauan burung membelah kesunyian malam "

cewah!macam berangan plak bunyi burung kan padahal bunyi kereta..
ha..ni kes xleh tido la sbb penat sgt..ok. bkn terlebih tdo..

Minggu ni tersgt la bnyk kerjanya...aduhai...nk cuti la time keje dtg bnyk mmg saje nk bagi mood cuti kn..Fecbuk pon jarang bukak tau..tgk2 gitu aje kot2 la ade maklumat genting lagi penting...almaklum sume pajai FB skang..

Ngah sebuk2 buat kerje td tibe2 plak masuk emel jadual sem 2 dah kluar..oh My Alllah...una tersangatlah excited nk pei menimba ilmu n una minta Allah kuatkan semangat una untuk tempuhi sem yang ke 2 ni...ok..dlm jadual start clas 23 feb..yes!masih ade mase nk rewang ujung minggu..rewang la sgt kn..tp biarpon ujung minggu xde clas, una teramatlah bosan sbb nye g merayau mengabis kan duet klu x abeskan duet jadi suri umah sepenuh mase aka masak2 ngn mum..
ok.. una dh pandai masak yeh dgn pelbagai resepi ciptaan sendiri..haha..tp itulah kepuasan pada una..kalau sebuk bekerje n x buat kerje umah jadi mcm serbe salah..konon sangat kn!so sebuk gane pon keje umah still buat..lg KONON kan..

ni la akibatnye bile kepale dah lurus siket..merapu jgk memalam ni..jadual sem 2 kate..pandai plak jadual berkate2 upenya..abes clas 26 Mei..OHH!maknenye skejap ajela..Yes, mmg begitu mcm sem 1 dulu..lebih kurang 3 bulan gitu blaja n sem ni ade 4 subjek :
1) Software Design
2) Software Process & Quality
3) Software Configuration & Management
4) Advanced Software Testing
Manyak ngat aih Software2..nk muntah tgk..OK.ni name nye kos Master of Software Engineering. bkn Master of Kosmetik!:)

Moge kami2 dpt tempuhi dgn baek..Amin...

to be continued....->pengalaman sem 1 dulu...

January 25, 2013

Aqiqah anak Puan Kuntum

Assalamualaikum Warahmatullah..
Ape khabar pembace sekalian..semoge sehat2 hendaknye..

Ok, una akan cube update setiap hari..if possible..hihi..

Harini penat sangat kerje sorang2..sorang agi team member cuti kan..x menang tangan rase..tp bile kite pikir balik, niatkan dalam hati kite buat kerana Allah..semangat untuk bekerja dtg balik..smoge kerje yang kite buat ade bahagian pahalenye..balik umah trus BOOM!!

ok, cerita pasal majlis aqiqah di rumah Puan Kuntum plak..bertempat di Melaka, hari Sabtu 19th Jan 2013..
TERUJA tahu x bile tengok anak Puan Kuntum..Haziq!!!macam tak percaye je Cik Kuntum ni dh ber anak..hihi..eh bkn cik dah..PUAN KUNTUM..majlis dihadiri oleh ramai org..ok..mmg la orang sbb kambing dah kene sembelih buat kenduri kan..kami awal2 lagi dh serang umah Kun..


Melayan si Kak Ida..MakCik Biah..family Kun semua sporting2 blake..Dok layan2 tgk gambar..Nah post se..Seriusly una rindu sangat mase2 ni..smoge kenangan CCGSP diabadikan bersame..who will be the next one??? tunggu~~ngeh3

January 23, 2013

Maulidur Rasul(Kelahiran Rasul)

Alhamdulillah syukur kepada Allah yang masih memberi ruang untuk menulis..

Assalamualaikum Warahmatullah..

Setelah sekian lame akhirnya una memilih hari ini untuk update status baru..

Marilah kita same2 selawat ke atas junjungan baginda Rasulullah S.A.W , Muhammad bin Abdullah bersempena hari kemuliaan Baginda , 12 RabiulAwal tahun gajah..Tanpa utusan terakhir Nabi Muhammad S.A.W siapalah kita..

Kekasih Allah yang merupakan utusan terakhir yang terlalu menyayangi umatnya sehingga di saat2 akhir Baginda masih bimbang akan perihal umatNya.. betapa untungnya kite mempunyai Nabi sebegitu..Namun, sejauh manakah ingatan kita pada Baginda??renung2kan..

Baginda adalah tokoh agong yang paling berpengaruh dulu, kini dan pada masa hadapan yang patut menjadi IDOLA setiap manusia..

AllahhuAkbar!


SO : 200509

Lets join me!

Nur Kasih

Lewat ini ku rasakan..Kasih kian ku dambakan..Resah hati yang ku pendam.. Pada takdir dan harapan..Detik waktu dan suratan..Siapa tahu ketentuan..Ku mencari cahayanya..Dalam bayang kegelapan..Nur kasih Nur kasih
Nasib hidup dan pilihan..Lain hukum setiap insan
Mengharapkan perjalanan..Dalam maya kesamaran
Nur kasih Nur kasih..Aku kembali kerana masih
Mencari yang hakiki..Sinar pasti Janji suci yang abadi
Ooo kasih..Nur kasih Oh nur kasih Nur kasih
Aku kembali kerana..Masih mencari yang hakiki
Sinar pasti..Janji suci yang abadi
Nur nur ya nur kasih Nur ya nur kasih

Nur nur kasih Nur kasih....


THANX JENGUK2 BLOG UNA ;)