October 30, 2009

inikah jodoh?

Mesti anda tertanya-tanya kenapela una wat tajuk entry kali ni kn..
INIKAH JODOH??
semestinyalah sebab una nk berkongsi dengan anda serba sedikit tentang jodoh..ewah una,dah pandai cakap pasal jodoh skang..gatai nk kawen da ke..sabar-sabar..una blum pn nk kawen ag,masih menunggu jodoh dtg..ha,una x arif pn tentang jodoh ni..mama lg arif sebab mama partyme bg ceramah kursus kawen pade ujung2 minggu..just nk sentuh skit je..nk ckp lebey2,tny mama una..kih3..tbe2 je nk ulas sebab kt facebuk kwn2 ex-h2p1(kmns) dok sebuk ckp pasal kawen..hehe..

emm..dlm mencari pasangan idup ni bukanlah sesuatu hal yg mudah..ia memerlukan pertimbangan hati,fikiran dan perasaan…oh mestilah sebab sume org ade hati dan perasaan kn..prosesnya juga bukan mengambil sehari dua sebaliknya memerlukan waktu supaya dapat mengenali sikap dan kerasian bersama…kadang-kadang ade terfikir "mungkinkah dia jodoh aku"..huhu..wait n see la..berkawan pn bia berpada...jgn lebey2..

Ada org mudah dpt jodoh..dgn usaha sedikit je tp dh suratan jodoh mereka pn kawin…
Ada orang mungkin seperti terjatuh ke lubuk emas tiba-tiba je ade anak raja datang meminang..
Ada orang tibe2 dilamar org yg tdk dikenali tanpa ade useha ape2 pn..
Ada orang berkahwin atas dasar keluarga..dan macam2 lagi lah........

inilah dinamekn jodoh..:)

Sebab jodoh kita telah pun ditentukan oleh tuhan.Bila tuhan menghalangi sesuatu kerana kehendakNya, sudah tentu halangan tersebut merupakan “sesuatu yang terbaik”, kerana tuhan Maha Mengetahui..jadi jgn risau kenapa bukan dia jodoh kita..


camne plak ek kalau bertahun-tahun cintun lamenye,kawen 10 hari je dah bercerai??
ha,i2 una pn xtau nape..tp,setiap yg terjadi ade hikmahnye kn..

camne plak ek,bile da bercintun..pegang sane,pegang sini..merayap sane,merayap sini..da habes semua kene explore pas2 x kawen pn..haha..oh no,una sgt tdak suke ini..hope tidak terlibatlah..

camne plak ek kalau da berkawan..jage adab sume..family dah tau n da bg greenlight pn..pas2 nk jumpe kene minx izin org tua dlu.. pas2 x kawen jugak..haish,2 maknenye xde jodoh lah namenye...ape boleh buat..dah terlambat..

una dah trase yg una merepekla..jd,anda sendiri pn tahu yg jodoh 2 di tangan tuhan,cume siapa dan bila i2 kite xtau lg..yg dah slamat 2,alhamdulillah la..yg bakal plak.semoge berbahagia...yg blum jumpe lg..sabar...(buat laki)kumpul dulu duit,beli jet pejuang dulu(bak kate rumate una,tain)beli kete,beli umah dlu nk sare ank org 2..jgn main2..

oh ye,kawan2 jgn lupe jemput ea klu buat kenduri!!hehe..

p/s-->cincin same cume ketebalan berbeze????ni pn jodoh jgk..kami dipertemukan disini atas dasar cincin kah?????????hehe

October 29, 2009

:)

"ala..janganla gabra.pastikan dapat dekan ye.ma sentiasa doakan una berjaya cemerlang.." "memang la banyak.pandai2 la agih masa buat mind map.tenangkan hati.banyakkan berdoa n stdy smart"...mama

"InsyaAllah Allah bersama kita semua"
..baba

"study smart k:)"..k.nany

"PERKARA PTAMA YG SLALU SY INGT IALAH MEMASUKI U UTK MENUNTUT ILMU SEGALE YG SY LAKUKAN,SY IKHLASKAN DRI,BUAT KERANA ALLAH&PCYE AKN DIBERIKAN JLN KELUAR.."belajarla krn Allah..
mr.s


"hahaha..busiest gul get me a miss called!keh3"..mr i

*pelik ek una miskol org??haha..una mmg cani...kalau org x contact una,maka una pn liat nk contact org..sory guys..una x sombong pn..:) ha,one more una da x pakai maxis..ade probs skit ngn nombor 2..after 3 months,xtaula sape pemilik 0176261865..syg jgk after 5 years used dis number..:( n sory to them yg credit jatuh coz call x dapat,send msg but not delivered
.. n tribute to my rumate.."thanx rumate pasal smalam menyusahkan ko jer kn..hihi......"

gudluk everybody in final exam!!chayo'2..

October 28, 2009

"Dunia Perniagaan Melalui Internet"

Bismillahirrahmanirrahim...
Assalamualaikum waramatullahi wabarokatuh dan salam sejahtera saya ucapkan kepada yang saya hormati En Nordin bin Jusoh selaku fasilitator kokurikulum asas pengucapan awam serta tidak dilupakan hadirin dan hadirat yang saya kasihi sekalian..

Berdirinya saya disini adalah untuk membicarakan tentang "Dunia Perniagaan Melalui Internet"..Pada zaman yang serba moden dan canggih ini perniagaan melalui internet telah dipraktikkan dan semakin berkembang bagaikan cendawan tumbuh selepas hujan..Pelbagai cara yang digunakan seperti mempromosi pada laman-laman sesawang seperti friendster,myspace,facebook dan sebagainya.Selain itu,perniagaan ini juga boleh di papar pada forum-forum komuniti dan juga boleh dipraktiskan dengan menyertai program-program affiliate lain..Tetapi,pada hari ini,ingin saya mengulas dengan lebih lanjut tentang dunia perniagaan melalui blog..Ianya sangat seronok apabila kita melakukannya dengan penuh minat..

Sidang hadirin yang saya hormati sekalian,
Ramai orang berpendapat dan mungkin anda juga berpendapat bahawa menjana wang melalui blog adalah penipuan dan sukar untuk dikendalikan.Pengalaman mengendalikan blog membuktikan sebaliknya.Izinkan saya memperkenalkan apa itu blog kepada anda.Blog merupakan jurnal maya yang kerap dikemaskini dan disebarkan bagi bacaan umum sebaik sahaja ia disiarkan.Blog menyediakan ruang kepada pembaca memberi respons segera tanpa sebarang bentuk tapisan.Ia ditulis secara tidak formal mengikut gaya tersendiri b'gantung kepada penulis berbanding dengan format penulisan media-media lain.Antara jenis blog ialah blog peribadi,blog fotografi,blog isu semasa dan juga blog panduan&sumber.

Hadirin sekalian,
Tibalah masanya untuk saya memberi beberapa langkah yang boleh diambil untuk anda menjana wang melalui blog.Yang pertama,apabila anda ingin melibatkan diri dalam dunia perniagaan melalui internet anda perlulah membuka akaun bank secara online.Ini bagi memudahkan transaksi antara pelayar(pembeli) dan penulis(pembekal)..Anda juga boleh membuka akaun paypal bagi transaksi luar negara.Hal ini selalunya apabila ada pihak yang ingin menggunakan kaedah cek.Yang kedua,anda boleh membuat duit dengan menjual produk sendiri ataupun dengan produk orang lain.Menjadi batu loncatan bagi anda sekiranya anda mempunyai produk sendiri untuk dipromosikan pada blog anda sendiri.Jika tiada,anda boleh menjadi orang tengah dengan memaparkan produk orang di dalam blog anda.Ini dapat menjana pendapatan secara sampingan.Yang ketiga,dengan membuat ulasan produk sesuatu syarikat,kita akan dibayar sedikit komisyen sekiranya ade pelayar yang berminat sekaligus membeli produk tersebut..Yang keempat,kita juga boleh menerbitkan komuniti dan seminar tertutup serta mengenakan bayaran kepada ahli.Ini secara tidak langsung dapat menambah pendapatan bukan?Yang kelima,dengan meneydiakan servis di blog seperti menjual kemahiran juga dapat menjana pandapatan yang lumayan.Inilah kelebihan seorang yang mahir dalam bidang IT dengan menjadi penganalisa sistem,pereka laman web serta penyedia coding html...Selalunya mendapat sambutan yang tinggi daripada pelayar2 internet.Selain daripada itu,anda juga boleh menyertai program-program affiliate seperti google adsense dan nuffnang.Penjanaan yang berganda menyebabkan ramai blogger menyertai program-program seperti ini.Pembayaran akan dilakukan sekiranya akaun anda telah melebihi paras yg ditetapkan dan anda akan dibayar melalui cek.

Sebagai penutup kata,
Membina blog serta menjana pendapatan melalui blog juga ada maksud yang tersendiri dalam mencapai kejayaan.Kejayaan yang kita ingin kecapi adalah berdasarkan kesungguhan dan strategi yang baik bagi membuat sesuatu perkara.Kejayaan blog datangnya dari kesungguhan.Pengetahuan adalah penting untuk berjaya.Pengetahuan asas adalah pintu kepada penguasaan kemahiran lanjutan.Inilah alternatif yang memerlukan kita bereksperimen dengan pengalaman baru ketika mana isu mencari wang melalui kaedah tradisional berhadapan dengan krisis.Seperti pengalaman para graduan berhadapan dengan dilema mencari kerja,tembok ketakutan perlu dipecahkan dengan menjadikan blog sebagai alternatif baru bagi menjana pendapatan..

Sekian,wabillahittaufiq walhidayah wassalamualaikum warah matullahiwabarokatuh....

p/s-->err..cukup ke 5-7 minit ni..cam terlebey je..hihi..final koko pengucapan awam is done!!berucap selama 5-7 minit di depan orang ramai..kene intonasi betol macam bersyarah atau berpidato..cuak jgkla

other p/s-->kawan2,cukup2la status ym yg kontroversi 2 ea..Ya Allah,damaikanlah hati2 kami..Amin..

October 21, 2009

tolonglah..

kalau korang rase nk hidup lame..

tolonglah...

jgn main henset time nga drive..

memangla ajal 2 di tgn tuhan..

cube bayangkan kalau korang accident putus tangan ke kaki ke

cane??x pn lumpuh seumur idup.....kn susah 2..

sekurang2nye elakkan kemalangan berlaku disebabkan accident di sebabkan kelalaian gune henset time drive..(moto,kete,lori,bus etc..)

lg 1,kalau ade org call ke kalau rase2 ade ats moto o wut situation yg mmg membahayakan diri nk angkat call 2..jgn angkat okey????even korang nye bf o gf..kang kalau accident cane??ibu ayah kalau tau mesti sedeyh....

tolonglah!!sayangi diri anda demi orang tersayang....

*ceh,emo plak una..hihi..ingatkan je..

October 20, 2009

khasiat barli(sya'ir)...

salam ukhwah...
salam aspirasi...
salam satu malaysia...

air barli..kenape dalam banyak2 air,air barli juga una nk cite..sebab utamanye air barli merupakan air favourite mama una.. mmg slalu kalau makan kt luar,samade air suam ataupun air barli panas mama akan order..confirm!!sampai kt kantin skola yg mama mengajar 2 pn da tau..wether barli panas o air suam je..no ais-ais..

mari kite tengok same2 khasiat bijirin barli ni..

barli berkhasiat untuk sejukkan badan dan sangat sesuai utk orang yg demam dan seleseme..(Rasulullah s.a.w. pernah memberi sup barli kepada orang yg demam).selain i2, ia juga dapat melawaskan kencing.. maknenye samela jugak dapat mencegah batu karang..ia juga dapat meningkatkan kesihatan buah pinggang..selain merendahkan kolestrol..meredakan sembelit n mencegah kanser(protease inhibitor yang bertindak)

ade lagi tambahan tentang khasiat barli??selain minum,barli juga boleh dibuat sup ataupn anda ade menu lain??

u/p-->
"salam takziah buat akmal shahirah dan keluarga yg baru sahaja kehilangan ayah tersayang..harap ama tabah dan menerima ketentuan ilahi dengan sabar k..setiap yang hidup pasti akan mati cume mase yang menentukannya..kuatkan semangat!Al-Fatihah tuk arwah ayah ama..moge ditempatkan di kalangan org beriman..amin.."

October 18, 2009

heppy:)+campur2..

una hepy sbb una dekat umah skang..ble da sebulan kt udm,besela..keje pn da menimbun so ble blik even sekejap je(sminggu jgkla) rase release skejap..tkar environment!b4 balik una sgt tensen sbb bnyk mende nk kene setel.. tp xpe,sume 2 da lepas malas nk cter yang penting skang una kt umah n nk setel hal2 yg perlu disetel..
1st day,una smpi subuh kt uma dlm 5.3pg..mama amik kt erl..dat day jgk,pas zoho..una jumpe erisya..my dearest fren..thanx non sanggup luang mase came2..sampai umah mlm,n i'm very tired!nexyer bln 7 kite jmpe lg k..thanx bg perfume,coklat,earing n etc...:)

2nd day,una pergi bayar yuran sem 3 ni..baru nk bayar..hihi..g bank islam kt anjung,da setel,g tgk tiket bus adik bradik..ade 21 hb je yg pling dekat!lmbat plak 21..sistem x siap ag..nk present 26 ni..so una pn x mek tiket ag..ptg 2 g bangi..jumpe Dr Roslan..Dr kate next app bole bkak da braces ni..hihi..

3rd day,pergi umah di gombak..g nsr market tman abg n mama bli barang..una g merayap sorang2..pas2 cm da puas jln sorg2 kol mama n abg.22 x angkt..pas2,rase bengang jgk ngn line celcom.una x dpt call org maupn sms..kadang2 je..waaaa!!!!!tensen je..kt gmbk,ade upah org tukar pin2..plak2 yg rosak..pasang kipas bilik ats dll...ptg 2 una round taman sorang2..nk tgk kwsn taman..lame x round..mmg da bnyk ubah upenya..yela,da 6 taun tinggalkn tman samudra ni..tp round ngn kete la..mlm 2 plak g open house kt umah pkcik sirad..blik pj singgah tgk tiket...ade blik isnin mlm,tp bus trans!adue kene nek kt hentian putra lak..sape nk anto...



4th day,pg2 lg una ke petronas beli tiket!muktamad!una blik isnin malam!x dpt jumpe baba coz ba blik rabu..ba outstation ke langkawi 4 a week.klu nk tungu rabu lmbt sgt plak..really miss u ba..

5th day..ha...rini una blik...
pas asar g gombak...amin drive,teman mama anta una kt putra..act,da sampai pn ni..kt bilik da..hihi..sian rumate kene tinggal 6 mlm kn..kih3..saje edit balik post ni..1st tyme nek bus trans sorang2..una x suke nek trans..nape??sbb xde tempat letak kaki..da la pasang lagu kuat..kacau je tido..pas2 dpt seat rosak..xleh nk ke belakang...dok jela smpi mbkt..huu..seat dpn plak 2 coz yg len2 da abes..klu x amek blik lewat lg la gamaknye..

October 12, 2009

program pengurusan jenazah

pada hari sabtu yang lalu bersamaan 10 oktober 09..una dan kawan-kawan telah join satu pogram yg bertempat di Dewan kuliah utama(DKU)..program bermula pada awal jam 9 pagi..di mulakan dengan ceramah tentang pengurusan jenazah...bagaimana uruskan seseorang yg baru meninggal dunia..antara input dan org kate tips la yang kami peroleh...

  • Jangan letak jenazah di atas simen atau lantai...nanti jadi berat..letaklah selok2nya di tempat yg lebih mulia..seperti letak di ats katil..
  • Kalau ade yg pakai gigi palsu..tanggalkan..
  • Tutupkan mate yang celik itu dengan menggosokkan dengan lembut supaya mate itu pejam..
  • Letak minyak pade sendi2 seperti di lutut dan sendi tangan supaya lembut..
  • Ikat kain di muka supaya mulut tertutup..
  • Meletakkan jenazah dalam keadaan kakinya menghala ke arah kiblat..dan dlm keadaan seperti bersolat..
  • Letak batu kecil@garam di atas perut jenazah supaya tidak kembung..(umpanya bila kita lihat lembu mati kt tepi2 jln kn,perut lembu 2 akn kembung keesokannya)
  • Membaca bismillahi wa ala millati rosulillah...
  • Tudung anggota si mati
  • Maklumkan pada kaum keluarga..
  • Berbincang sesama ahli keluarga tentang pengurusan jenazah..sape uruskan mandi,kafan,solat,kebumi..supaya tidak haru...orang sekeliling mestilah amik tau tentang kesedihan keluarga si mati...bantulah ape yg perlu..
  • Solat jenazah sebaik2nya melebihi 40 org...seeloknya 3 saf..
  • Harus hukumnya mengucup jenazah...
banyak lagi input yg kami dpt..selepas ceramah,kami dijamukan sarapan pagi..mihun goreng+keropok+teh o..

program diteruskan lagi dgn demo cara2 memandikan mayat dan juga megkafankan mayat bg lelaki dan juga wanita..

slh seorg student dijadikan sbgai "mayat hidup" tuk demo..dan student2 laki lain sbg pembantu..

program tamat kire2 pkul 12.30 t.ari dan kami disajikan dgn nasi minyak+air sirup...

sekian..

October 8, 2009

mane kamu...

sedey woo....

rasenye missplace

pendrive toshiba 4gb..

last gune mase pn aznida aja My SQl kl lab Abu Dzar slase petang ri2..:(

ade sape2 ternampak atau terjumpe..tlg kabo ea..

sob..sob..

October 4, 2009

beraye umah poksu ika+jewel una sdn.bhd

ptg td g open house umah poksu ika..thanx to poksu n ika yg sudi jemput kitorang lagi..hehe..hop poksu n moksu x jemu tgk muke ktorang ni ye..oh ye..perkenalkan poksu ika ni lecturer kt UMT..prof n ajar dlm course sofware engineering..so bolela nk tny pograming ek..huhu..thanx to mak ika yg bwk ktorang nek avanza die..suke long ea dpt bwk avanza 2...

kuntum n me..;)

yong n me; long n ika
dexna n me;p
k.kim,dexna n long...

*******************

pictures kt bawah ni adalah antra jewel yg una jual mase bulan ramadhan lalu..buat pengetahuan anda,mase bulan ramadhan yg lalu una ade wat keje sampingan yakni jual jewel,kerongsang n cincin..duet yg dapat una anggap sbg duet raye je..hihi..



p/s-->hope suasane kelas aku menjadi tenang semula....biasela semua ni adalah lumrah alam..jadikan pengajaran supaye kite jadi lebey matang tuk tangani masalah..bukan hny ikut nafsu amarah dan prasaan..

ALLAH JAMIL WA YUHIBBUL JAMIL...
ALLAH I2 CANTIK DAN SUKAKAN KECANTIKAN

SO : 200509

Lets join me!

Nur Kasih

Lewat ini ku rasakan..Kasih kian ku dambakan..Resah hati yang ku pendam.. Pada takdir dan harapan..Detik waktu dan suratan..Siapa tahu ketentuan..Ku mencari cahayanya..Dalam bayang kegelapan..Nur kasih Nur kasih
Nasib hidup dan pilihan..Lain hukum setiap insan
Mengharapkan perjalanan..Dalam maya kesamaran
Nur kasih Nur kasih..Aku kembali kerana masih
Mencari yang hakiki..Sinar pasti Janji suci yang abadi
Ooo kasih..Nur kasih Oh nur kasih Nur kasih
Aku kembali kerana..Masih mencari yang hakiki
Sinar pasti..Janji suci yang abadi
Nur nur ya nur kasih Nur ya nur kasih

Nur nur kasih Nur kasih....


THANX JENGUK2 BLOG UNA ;)