February 7, 2013

Bekerja atau Belajar?atau keduanya?

Assalamualaikum w.bt..

Mesti ade yang confius dengan diri sendiri..nak bekerja atau nak sambung belajar?macam una dulu..confius dan dilema dengan diri sendiri..Ce tepuk dada, tanya selera..

Malam ni una nak share ngan korang semua supaya dapat membuat keputusan dengan bijak..spy menjadi guide untuk korang yang masih dalam dilema nak sambung master ke tak ni..keje?blaja?kawen lah!haha

Lets see step by step OK?

Ape tujuan/halatuju?
First , tengok hala tuju korang pasni..Una bagi situasi yea...

1. If nak bekerja kekal kt industri better korang kumpul certificate la..This is more valueable for you and have master is an advantage coz skrang ni degree holder pon agak la ramai kn..

2. If ade rase2 nak kerje kat industri tp berkemungkinan dan ade niat nak tuka profession ke acedemic amik master is wajib..malah x cukup master tue tau..kene smbung PHD jugak..

3.If mmg la confirm nak jadi Lecturer..Dah mmg dari baby lagi nk jadi Lecturer..moh amik master trus..tunggu ape lagi..

4. If, your hobby is study..x salah..silelah amik master sbb menghadiri majlis ilmu ni malaikat bersame kite..
Ini buatkan value added bertambah2..mulia disisi agama..belajarla sampai ke liang lahad...study oversee ke kan sambil2 kenal tempat org(i wish to...)

Mampukah?
Ini merujuk kepada situasi bile :

1. Dapat offer kerja and at the same time nak sambung belajar la pulak kan..ni kes tamak ke ape..huhu..
If rase boleh carry on..why not?dare yourself!and prove you can do it and get good result!

2.Dari segi kewangan, yes..this is so true! if sambung belajar memang memerlukan duet..yelah..nk bayar yuran lagi..kos perbelanjaan nk pegi universiti lagi, tol minyak makan minum semua la..(part time student)
If full time mungkin laen plak kos perbelanjaan hidup nye..Una x experience for master mungkin same kot cam una degree dulu..arap ihsan mama ngn baba la kot..hihi

What you can do is : apply for scholarship. try google mane2 scholar..
One of that is mybrain15 sponsored by KPT..for master die akn bg 10k gedebuk!xdelah die support tuk yuran.OKla tue kn sape nk bayar..atleast bole cover yuran sket pon OK. Selagi boleh x berhutang, jgn la berhutang. HUTANG tue akn buat kite resah di kemudian hari...

bab hutang ni laen plak ceritanye..kalau boleh jangan beli installment ke advance ke terkedapan ke nanti terududk plak.klu ase x mampu jgn beli lg..xyah nk swap2..tue nnti susahkan diri..buatpe nk hidup berhutang?trend skang ramai yang buat pembiyaan peribadi sbb nk kawen. This is not good sbb mulakan hidup dgn berhutang. Ok. Buat ape yang kite mampu..klau nk lenih kerjelah lebih..aha..24 jam kerja!

Pros and Cons?
Setiap perbuatan itu ade pros and cons nye..it is how you define it..y?if you want something , you need to sacrify something. If nak full time belajar. and you think this is the best for you..please go ahead. korang boleh fokus and result mesti meletops gitu..insyaAllah..Cons nye..mungkin dr segi pengalamn bekerja la...tp tue sume boleh dpat bile korang dh kerje so don worry if people ckp..smbung master xde pengalaman kerje!xpe..u gain another thing and you will get paid afterthat :)

Bekerja?
Belajar?
Bekerja dan belajar?

Yang mana 1 pilihan hati..tanya adekah korang mampu..yakin pada diri sendiri..abaikan ape orang kate pon..sbb kadang2 orang kate tue saje nk menyakitkan hati..yang kate positif tue take is as pembkar semangat, yang down kn korang jgn la dgr sgt ape die ckp..Ok.

sedikit pengalamn una: 
sbg perkerja dan pelajar..mmg agak stress dan xde life skit la..sbb weekdays keje and weekend blaja..kadang2 abes buat kerja..kt umah sambung buat asaimen/ project/report..yang penting buat bersungguh supaye ianya terbayar di kemudian hari..=) alhamdulillah result sem 1 ritu dh keluar..una pon x jangke dpt mcm ni..alhamdulillah..alhamdulillah..tq ALLAH.
gudluck to few of my AMD frens(lina,mun,lah,shak..) yang akn start menjadi part time student starting ujung mingu ni.be strong frens!:)

February 6, 2013

Minggu yg workload T.T tp excited sbb....

Salam to All..

"Di malam yg hening..dalam kedinginan angin lalu...berbekal selimut tebal...tambahan kicauan burung membelah kesunyian malam "

cewah!macam berangan plak bunyi burung kan padahal bunyi kereta..
ha..ni kes xleh tido la sbb penat sgt..ok. bkn terlebih tdo..

Minggu ni tersgt la bnyk kerjanya...aduhai...nk cuti la time keje dtg bnyk mmg saje nk bagi mood cuti kn..Fecbuk pon jarang bukak tau..tgk2 gitu aje kot2 la ade maklumat genting lagi penting...almaklum sume pajai FB skang..

Ngah sebuk2 buat kerje td tibe2 plak masuk emel jadual sem 2 dah kluar..oh My Alllah...una tersangatlah excited nk pei menimba ilmu n una minta Allah kuatkan semangat una untuk tempuhi sem yang ke 2 ni...ok..dlm jadual start clas 23 feb..yes!masih ade mase nk rewang ujung minggu..rewang la sgt kn..tp biarpon ujung minggu xde clas, una teramatlah bosan sbb nye g merayau mengabis kan duet klu x abeskan duet jadi suri umah sepenuh mase aka masak2 ngn mum..
ok.. una dh pandai masak yeh dgn pelbagai resepi ciptaan sendiri..haha..tp itulah kepuasan pada una..kalau sebuk bekerje n x buat kerje umah jadi mcm serbe salah..konon sangat kn!so sebuk gane pon keje umah still buat..lg KONON kan..

ni la akibatnye bile kepale dah lurus siket..merapu jgk memalam ni..jadual sem 2 kate..pandai plak jadual berkate2 upenya..abes clas 26 Mei..OHH!maknenye skejap ajela..Yes, mmg begitu mcm sem 1 dulu..lebih kurang 3 bulan gitu blaja n sem ni ade 4 subjek :
1) Software Design
2) Software Process & Quality
3) Software Configuration & Management
4) Advanced Software Testing
Manyak ngat aih Software2..nk muntah tgk..OK.ni name nye kos Master of Software Engineering. bkn Master of Kosmetik!:)

Moge kami2 dpt tempuhi dgn baek..Amin...

to be continued....->pengalaman sem 1 dulu...

SO : 200509

Lets join me!

Nur Kasih

Lewat ini ku rasakan..Kasih kian ku dambakan..Resah hati yang ku pendam.. Pada takdir dan harapan..Detik waktu dan suratan..Siapa tahu ketentuan..Ku mencari cahayanya..Dalam bayang kegelapan..Nur kasih Nur kasih
Nasib hidup dan pilihan..Lain hukum setiap insan
Mengharapkan perjalanan..Dalam maya kesamaran
Nur kasih Nur kasih..Aku kembali kerana masih
Mencari yang hakiki..Sinar pasti Janji suci yang abadi
Ooo kasih..Nur kasih Oh nur kasih Nur kasih
Aku kembali kerana..Masih mencari yang hakiki
Sinar pasti..Janji suci yang abadi
Nur nur ya nur kasih Nur ya nur kasih

Nur nur kasih Nur kasih....


THANX JENGUK2 BLOG UNA ;)